Hard water en kalkaanslag

Heb je last van hard water en kalkaanslag? Een hardnekkige en steeds terugkerende kalkaanslag kan heel vervelend zijn. Een waterverzachter van Aqua Service voorziet je van zacht water en maakt dus komaf met deze problemen.

Vraag hier vrijblijvend naar informatie en prijzen van alle Aqua Service waterverzachters:

Aqua Service Waterverzachter

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Hard Water En Kalkaanslag
Hard water en kalkaanslag

Hard of zacht water in uw huis?

De hardheid van het water. U hebt ongetwijfeld gehoord over de hardheid van leidingwater. Wat wordt precies bedoeld met waterhardheid? In hard water zijn de stoffen magnesium en calcium in hoge concentraties aanwezig. Waterleidingbedrijven pompen water op uit verschillende bodemlagen, die verschillen in samenstelling. Daarom varieert de hardheid van het water afhankelijk van waar u woont.

Hard Water En Kalkaanslag 2022 - Hard Water En Kalkaanslag Aqua Service Waterontharder

Hard Water En Kalkaanslag

Franse graden

In België wordt de hardheid van het water gewoonlijk uitgedrukt in Franse graden. Duitse en Engelse graden worden ook als eenheden gebruikt. Een waterhardheid van één Franse graad is wanneer het water 10 milligram calciumoxide per liter bevat. Leidingwater mag niet te hard en niet te zacht zijn.

Water dat te hard of te zacht is

Te hard water kan aanzienlijke schade toebrengen aan de waterleidingen en huishoudelijke apparaten in uw huis. Hard water veroorzaakt kalkaanslag in leidingen, sproeiers en kranen. Bovendien zet de kalk zich af op de elektrische verwarmingselementen, wat leidt tot een hoger elektriciteitsverbruik. Zacht water is ook schadelijk. Zacht water kan giftige stoffen opnemen uit het materiaal waarvan de waterleiding is gemaakt. Voor uw gezondheid is het beter zeer zacht water te vermijden. Daarom is het belangrijk om de hardheidsgraad van het leidingwater in uw huis te kennen. Op basis hiervan kunt u beslissen of u al dan niet een waterontharder nodig hebt. In dit artikel beschrijven we welke mogelijkheden er zijn om de waterhardheid te bepalen en wat u kunt doen om deze te verlagen.

Waterhardheid testen

Er zijn verschillende methoden om de waterhardheid te meten. Voor particulieren zijn betrekkelijk goedkope tests op de markt. Hieronder geven wij een overzicht van de mogelijkheden:

– In de eerste plaats moet uw waterleidingbedrijf u de nodige informatie kunnen geven over de hardheid van het geleverde water. Afhankelijk van waar u woont, kan de hardheidsgraad variëren. De overheid heeft normen vastgesteld voor de hardheid van leidingwater waaraan de waterleveranciers zich moeten houden. Waterbedrijven zijn verplicht de hardheid van het water voortdurend te controleren.

– Een eenvoudige manier om dit te controleren is het gebruik van teststaafjes. Vul een bekerglas met de juiste hoeveelheid testwater en wacht tot het water in het bekerglas volledig tot stilstand is gekomen. Plaats vervolgens het teststaafje gedurende de voorgeschreven tijd in het water (volgens de gebruiksaanwijzing van de teststaafjes). Het teststrookje zal op een bepaalde manier van kleur veranderen. Door deze kleur te vergelijken met verschillende referentiekleuren, kan men de hardheid aflezen. Deze teststrips zijn online verkrijgbaar in diverse webwinkels. Helaas is de betrouwbaarheid van deze strips niet erg hoog. Zij kunnen echter wel worden gebruikt als een ruwe gids voor de waterhardheid.

– De meest betrouwbare methode om de waterhardheid te bepalen is de zogenaamde druppeltest. Dit is een chemische methode. Vul een bekerglas met de exacte hoeveelheid water die getest moet worden en voeg druppelsgewijs een chemische stof, het reagens, toe. Na een paar druppels zal het water in het bekerglas van kleur veranderen. Het aantal druppels dat u hebt toegevoegd is een maat voor de hardheid van het water. Deze valproef wordt als zeer betrouwbaar beschouwd. U moet er echter voor zorgen dat u precies de juiste hoeveelheid water in de beker doet. De aankoop van een druppeltestkit is niet erg duur. Bovendien kunt u met één kit verschillende tests doen.

– Er zijn ook andere meetmethoden, zoals het gebruik van een pH-meter en het wegen van het droge residu na het koken van water. Deze methoden zijn echter minder bruikbaar voor een particulier.

Wat als uw leidingwater erg hard is?

Als uit een test van uw leidingwater blijkt dat de hardheid tussen 22 en 32 Franse graden ligt, hebt u tamelijk hard water in huis.

Dit kan na verloop van tijd een aantal nadelige gevolgen hebben:

– Hard water veroorzaakt kalkafzetting in rioolbuizen, waterafvoeren en loodgieterssystemen. Het resultaat is verstopte riolen en slecht werkende kranen. Bovendien heeft kalkaanslag op uw sanitair, in uw douche en badkuip, meer afwasmiddel nodig.

– U moet ook meer wasmiddel in uw wasmachine gebruiken. Wasmiddelen zijn minder effectief in hard water. In sommige gevallen kan het verbruik hierdoor met wel 50% toenemen.

– Het elektrische element dat het water in uw boiler, wasmachine en waterkoker verwarmt, is ook bedekt met een laagje kalkaanslag. Deze kalklaag is isolerend, zodat meer energie nodig is om het water voldoende te verwarmen. Hard water bevordert ook roest en corrosie op uw toestellen. Uw huishoudelijke apparaten zullen sneller aan vervanging toe zijn.

– Hard water heeft ook invloed op je lichaam. Zeer hard water beschadigt de beschermende laag van de menselijke huid. Als u uw haar met hard water wast, is de kans groter dat u stug en uitgedroogd haar krijgt.

De oplossing: een waterontharder

Een waterontharder kan de oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten waterontharders. De meeste apparaten die in particuliere huishoudens worden gebruikt, zijn gebaseerd op de uitwisseling van ionen en werken met onthardingszout. Het harde water gaat door een cilinder met kunstharskorrels. Deze korrels absorberen calcium- en magnesiumdeeltjes. In plaats daarvan geven de korrels onschadelijke natriumdeeltjes terug aan het water. Op die manier wordt zacht water verkregen.

Aangezien de kunstharskorrels niet onbeperkt deeltjes uit het harde water kunnen opnemen, moeten zij na een bepaalde tijd worden geregenereerd. De waterontharder doet dit automatisch door zout water over het granulaat te laten lopen. Dit water absorbeert de magnesium- en calciumdeeltjes en wordt afgevoerd via het rioleringssysteem. Om dit zoute water te maken, gebruikt de waterontharder speciaal onthardingszout.

U kunt veel geld besparen met een waterontharder

Test tijdig de hardheid van het leidingwater in uw huis en grijp in voordat het te laat is. Anders loopt u het risico onnodig veel geld uit te geven aan een loodgietersbedrijf, speciale schoonmaakmiddelen, extra verbruik van schoonmaakmiddelen en elektriciteit, en voortijdige vervanging van huishoudelijke apparaten. Neem contact op met een gespecialiseerd waterbehandelingsbedrijf en laat een waterontharder installeren, zodat u kunt genieten van de voordelen van zacht water.

Hard Water En Kalkaanslag 2022 - Hard Water En Kalkaanslag Hard Water

Hard Water En Kalkaanslag

Wat je nog niet wist over hard water

Hard water is een probleem in elk huishouden. In veel regio’s stroomt hard water door de waterleidingen. Hard water staat erom bekend veel problemen in het huishouden te veroorzaken. Heb je de pech dat je in zo’n gebied woont? Dan zul je het meeste herkennen van wat je hieronder ziet. Beschimmelde leidingen, versleten en verkleurde kleren, gecorrodeerde huishoudelijke apparaten, enz. Hard water bevat een hoge concentratie calcium en magnesium. Deze twee stoffen vormen samen kalkaanslag.

Met een waterontharder kunt u hard water in zacht water veranderen. Zo kom je af van de schadelijke effecten van kalkaanslag. Maar wat maakt hard water nu precies zo slecht? En waarom is het de moeite waard om een waterontharder te installeren? Lees verder en ontdek het verschil dat een waterontharder kan maken.

De nadelen van hard water in een oogopslag:

1. je moet meer wasmiddel en zeep gebruiken

– Het eerste nadeel van hard water is dat het de doeltreffendheid van zepen aantast. Hierdoor kunnen de actieve bestanddelen hun werk niet doen. Het calcium neutraliseert ze. Om producten goed te laten schuimen, moet je er gewoon meer van gebruiken. Dit is niet goed voor het milieu en het is ook niet goed voor uw portemonnee. Wasmiddelen, bijvoorbeeld, zijn zeer schadelijk voor het milieu. Maar ze zijn ook slecht voor jezelf. U ademt deze producten tenslotte in. Daarom moet u het gebruik ervan zo veel mogelijk beperken.

– Er is nog een effect. Wanneer hard water en zeep met elkaar in contact komen, ontstaat er een chemische reactie. Die slijmerige substantie die zich vormt op de wand van uw badkuip of douche? Het zijn geen zeepresten. Het is een wasachtige substantie die niet gemakkelijk oplost. Je moet anti-roos producten gebruiken om er vanaf te komen.

– Net zoals je meer zeep nodig hebt als het water hard is, geldt dat ook voor shampoo. De ingrediënten zijn vergelijkbaar. Dus ook in dit geval zal kalk de actie beïnvloeden. Dezelfde chemische reactie vindt plaats. Het resultaat? Droge huid en dof, ruw haar. Kalk nestelt zich in de poriën. Dit vernietigt de beschermende laag van de huid. De natuurlijke oliën kunnen hun werk niet meer doen. Als gevolg daarvan raakt de huid gedehydrateerd.

– Hetzelfde geldt voor detergenten. Wasmiddel bevat zeoliet, een stof die kalk bindt en zo zeep bespaart. In hard water is er echter te veel kalk om van dit effect te kunnen profiteren. Daarom moet u twee keer zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Uw kleren profiteren hier natuurlijk niet van.

2. huishoudelijke apparaten gaan veel minder lang mee als gevolg van hard water

Een ander nadeel van hard water is dat het de waterleidingen en huishoudelijke apparaten kan verstoppen. Door de kalkaanslag in hard water raken ze geleidelijk verstopt. De kalk hoopt zich zodanig op dat de apparaten hun werk niet meer kunnen doen. Daardoor gaan apparaten zoals koffiezetapparaten en waterkokers minder lang mee. Zij verbruiken ook veel meer energie omdat zij harder moeten werken door de kalkaanslag.

3. hard water veroorzaakt op lange termijn meer energieverspilling

De kalkaanslag in hard water vormt ook een bedreiging voor de verwarmingselementen van apparaten. Er zet zich ook kalkaanslag op af. Bijvoorbeeld in uw boiler of koffiezetapparaat. Een paar feiten:

– Kalk is een zeer isolerend materiaal.

– Het wordt gevormd in verhit water. Daarom zet het zich vooral af op de verwarmingselementen van apparaten.

– De hitte kan niet worden afgevoerd.

– Dit betekent dat de apparaten harder moeten werken om het gewenste resultaat te bereiken. Er wordt onnodig energie verspild.

– De toestellen raken oververhit en moeten voortijdig worden vervangen.

Wist u dat uw energierekeningen hierdoor de pan uit rijzen? Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden waarom zij een waterontharder willen installeren.

4. Hard water is slecht voor de huid

Voor mensen die vaak last hebben van huidproblemen, zoals eczeem en psoriasis, is hard water ook niet goed. De kalk verergert de symptomen van dergelijke ziekten. Mensen die een waterontharder gebruiken, hebben veel minder problemen met hun huid. Het water is letterlijk zachter voor de huid. De beschermende laag die onze huid bevat, biedt weerstand tegen stoffen van buitenaf. 

5. hard water betekent dat je veel vaker moet schoonmaken

Tenslotte is hard water allesbehalve aangenaam in huis. Wil je je auto wassen in de brandende zon? Doe geen moeite. In een mum van tijd zal het water opdrogen en zullen overal kalkdruppels verschijnen. Kalkaanslag op de tegels van bijvoorbeeld de badkamer of de badkuip is niet in een oogwenk weg te krijgen. Hij moet grondig worden gereinigd met producten tegen kalkaanslag. Dit kost u niet alleen tijd en moeite, maar ook geld.

Hoe kan ik kalkaanslag op tegels, muren en kranen voorkomen?

Een bekend scenario: u hebt urenlang de badkamer schoongemaakt. Een paar dagen later zie je die vervelende kalkaanslag weer. Op tegels, muren en kranen. Overal. Hoe vaak u ook dure ontkalkingsmiddelen gebruikt, de kalk komt altijd terug. Ontdek waarom en wat u eraan kunt doen op deze pagina. Ontdek hoe u uw badkamer langer sprankelend en schoon kunt houden. Zonder de hele tijd te moeten poetsen.

De oorzaak van kalkaanslag

Het water dat u in uw huis gebruikt, is afkomstig van de Belgische bodem. Sommige delen van onze bodem bevatten vrij veel kalk. Deze kalk wordt samen met het grondwater opgepompt. Zelfs nadat het leidingwater is onttrokken, blijft de kalk in het water. De waterleidingbedrijven zijn niet verplicht het water te zuiveren. Spoelt u thuis met de hand? Dan kun je al zien of je hard water hebt aan de opgedroogde kalkdruppels op je vaat. Ze zijn dan wit en verdwijnen niet zomaar als je erover wrijft.

Leidingwater met een hoog kalkgehalte wordt “hard water” genoemd. Niet alle huishoudens in België gebruiken hard water. Er zijn regio’s die gespaard blijven, maar veel mensen worden getroffen. Of u al dan niet hard water gebruikt, hangt dus volledig af van uw regio. U kunt uw water testen met speciale hard water teststrips die u laten zien of uw leidingwater veel kalk bevat.

Kalkaanslag verwijderen: een hele klus

Kalkaanslag verwijderen is niet eenvoudig. De kalkaanslag in het water belemmert de werking van reinigingsmiddelen. Een in de handel verkrijgbare allesreiniger verwijdert geen kalkaanslag. Om kalkaanslag te verwijderen, heb je speciale kalkverwijderaars nodig. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van hardnekkige kalkaanslag op sanitair keramiek.

De kalk lost goed op in deze kalkverwijderaars, maar je moet nog wel goed schrobben. Vooral in de badkuip en douche. Vervelend. Nog vervelender is dat de kalkaanslag na een paar dagen gewoon weer terugkomt. Schrobben met antikalkproducten wordt dus een wekelijkse bezigheid.

Kalkaanslag en de waterontharder

Je kunt veel tijd besteden aan het verwijderen van kalkaanslag. Maar zou het niet beter zijn om kalkaanslag te voorkomen? Dan heeft u geen speciale schoonmaakmiddelen nodig. En je zou een hoop tijd besparen.
Een waterontharder is de oplossing.

Wat doet een waterontharder voor u?

Een waterontharder verwijdert de harde bestanddelen uit het water. Calcium en magnesium. Op die manier krijg je zacht water. Door zacht water te gebruiken, ontstaat er minder of geen kalkaanslag op uw tegels, uw muren en uw kranen. Er is minder of geen kalkaanslag in het water. De waterontharder is aangesloten op de waterbron. Dit betekent dat u met een eenmalige investering in uw hele huis kunt genieten van kalkvrij water. Dat betekent geen kalkaanslag meer in de keuken. Zelfs niet in de badkamer of op het toilet.

De kosten van een waterontharder

De aankoopprijs van een waterontharder varieert van apparaat tot apparaat. Zij hangen voornamelijk af van de capaciteit van de waterontharder. Maar ook op het onthardingszout dat in het toestel wordt gebruikt, het besturingssysteem van het toestel, enz.

U verdient uw investering in een waterontharder gegarandeerd terug. Tenminste als je kwaliteit koopt. Het zal ook de waarde van uw huis verhogen. U kunt ook veel geld besparen met een waterontharder. Bijvoorbeeld, omdat je minder wasmiddel hoeft te kopen. Maar ook omdat uw apparaten langer meegaan omdat er minder kalk in het water zit. Het meest verrassende effect van een waterontharder is het feit dat uw energierekening omlaag gaat. Dit is ook het meest gunstige effect. Op de lange termijn zult u veel kunnen besparen. Een waterontharder is een eenmalige investering. Maar deze investering zal zichzelf betrekkelijk snel terugbetalen.

Kalkaanslag en kalkaanslag: beter voorkomen dan genezen

Kalkaanslag en kalkaanslag voorkomen is het beste wat u voor uw huis kunt doen.

Als uw water erg hard is, zult u de strijd tegen kalkaanslag nooit kunnen winnen.

Dus bespaar uzelf de moeite en overweeg de installatie van een waterontharder.

In plaats van elk jaar tientallen euro’s uit te geven aan schoonmaakmiddelen en uren te besteden aan schoonmaken, adviseren wij u een waterontharder aan te schaffen. Met een waterontharder heb je meer tijd om andere dingen te doen.

Hard Water En Kalkaanslag 2022 - Hard Water En Kalkaanslag Kalkaanslag

Hard Water En Kalkaanslag