Hard water ontharden | Aqua Service

U heeft last van hard water en u wil uw hard water ontharden? Dan bent u op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Hard water ontharden met een waterontharder en zo kalkaanslag verwijderen

Hard water ontharden is wat u moet doen om uw waterleidingen te redden …

Want hard water is nefast voor uw wooncomfort. Het heeft allerlei nadelen, o. a. voor uw textiel, uw waterleidingen, huishoudapparaten en tal van andere zaken in uw huishouden. Daarbij heeft het onrechtstreeks ook een negatieve impact op het milieu. Voor het verwijderen van kalkaanslag worden agressieve detergenten en antikalk producten gebruikt.

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw leidingwater niet langer hard is, is door uw leidingwater te ontharden. Dat kan met een waterontharder. Zo is kalkaanslag verwijderen verleden tijd. Met een waterontharder voorkomt u dat kalk uw woning kan aantasten. Een waterontharder haalt mineralen zoals calcium en magnesium uit het water. Zo verkrijgt u zacht water. Zacht water bevat geen schadelijke stoffen die uw waterleidingen of andere apparatuur in huis kunnen aantasten of ontsieren.

Hard water ontharden en kalkaanslag aanpakken

In sommige regio’s is de aanwezigheid van hard water talrijker dan in andere. Geen nood als u in een dergelijk gebied woont. U hoeft niet te verhuizen om aan hard water te ontsnappen. Door het water te ontharden met een waterontharder hebt u zelf de controle over de kwaliteit van uw water in handen (hard water ontharden).

Een waterontharder is een systeem die het water filtert om onoplosbare stoffen zoals kalk en magnesium uit het water te halen en zo zuiverder maakt. Een waterontharder kan eenvoudig geïnstalleerd worden en bestaat in verschillende vormen, formaten en types. Het is dan ook belangrijk om u vooraf goed te informeren over welk type waterontharder het best bij uw huishouden en binnen uw budget past.

De werking van een waterontharder

Als u iets koopt wil u natuurlijk weten wat de voordelen zijn maar ook hoe een waterontharder werkt. Een waterontharder functioneert als een kleine waterzuiveringsinstallatie en wordt ook wel een waterontkalker genoemd, aangezien kalkaanslag verwijderen of voorkomen zijn taak is. In de filter zitten hars korrels. Door middel van ionen wisselwerking trekken negatief geladen hars deeltjes positief geladen kalkdeeltjes aan.

Zo blijft de kalk achter in de filter terwijl de rest van het water verder door de leidingen stroomt. Door middel van een zoutspoeling wordt de filter dan weer schoongespoeld. Een waterontharder heeft dus ook altijd een zoutreservoir. Het zout weekt de kalk in de harsfilter weer los. Dit laatste proces van ontharden wordt de regeneratie genoemd. Daarna start de cyclus van het ontharden gewoon weer opnieuw. Met een waterontharder kan u kalkaanslag verwijderen dus volledig voorkomen.

De regeneratie of de spoeling van de waterontharder

Het spoelen van de harsfilter of de regeneratie wordt automatisch door de waterontharder uitgevoerd. De manier waarop de regeneratie uitgevoerd wordt, verschilt van toestel tot toestel. Ofwel start de regeneratie na een bepaalde ingestelde tijd, ofwel vanaf een bepaalde hoeveelheid onthard water. De manieren van regenereren is afhankelijk van uw verbruik.

Tijdens het regenereren kan u tijdelijk geen zacht water verkrijgen. Deze periode duurt slechts een half uur tot een uur. De meesten mensen kiezen ervoor om de regeneratie ’s nacht te laten gebeuren. Zo hebben ze de dag erna weer ononderbroken zacht water ter beschikking. De voorraad zacht water is dus oneindig.

De harsfilter spoelen

De frequentie van de spoeling hangt grotendeels af van hoeveel water er gebruikt wordt, en ook van het type systeem. Sommige filters maken gebruik van een kalender om spoelingen door te voeren, waarbij ze op vaste tijdstippen gaan regenereren. Andere maken gebruik van een meter, die op basis van de hoeveelheid water bepaalt of er al dan niet gespoeld moet worden. Ook belangrijk om te weten, is dat het spoelwater door het riool afgevoerd wordt. Dit komt dus nooit in uw watersysteem terecht. Dit spoelwater is volledig onschadelijk voor het milieu.

Extra zoutreservoir voor kleinere ruimtes

Het zoutreservoir zit altijd in het systeem verwerkt.

Er zijn ook modellen met een extern reservoir. Dit is vooral handig in kleinere huishoudens of gebouwen. Zo kunt u de waterontharder bijvoorbeeld in de kruipruimte plaatsen en het zoutreservoir een aantal meter verder, waar meer plaats is.

Kalkaanslag verwijderen of vermijden: de voordelen van een waterontharder

Nu de werking van een waterontharder duidelijk is, kan u zich afvragen welke meerwaarde het u kan bieden. Hieronder volgen enkele voordelen, dankzij hard water ontharden.

Verwarmingselementen werken optimaal

Kalk in water hoopt zich na verloop van tijd op in waterleidingen maar bijvoorbeeld ook in radiatoren of in toestellen die met water werken. De kalk vormt een steeds dikkere laag op de verwarmingselementen zodanig dat de kalkaanslag verwijderen bijna niet meer mogelijk is. Daarnaast heeft kalk een isolerende werking, dus hoe dikker de kalklaag, hoe minder efficiënt een radiator zijn warmte kan afgeven en hoe méér die dus moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Dit dalende rendement kan tot een sterk verminderde efficiëntie leiden, met dus hogere stookkosten als gevolg. Een waterontharder helpt u dit te vermijden.

Gebruik van zeep en detergenten verminderen

Water ontharden zorgt ervoor dat u minder zeep en reinigingsmiddelen moet gebruiken. De kalk in hard water vermindert immers de werking van zeep, waardoor u uiteindelijk méér moet gebruiken voor hetzelfde effect. Dit geldt trouwens ook voor glasreinigingsmiddelen en waspoeders. Dankzij een waterontharder kan u tot wel 30 % minder van deze middelen gebruiken.

Textiel en toestellen gaan langer mee

Alle apparaten waar water doorheen stroomt, lijden onder de hardheid van water. Denk daarbij aan wasmachines en koffieapparaten, die geteisterd kunnen worden door de kalkaanslag. Middelen zoals azijn worden vaak gebruikt om kalk te bestrijden, mensen vergeten echter dat ook azijn zelf het materiaal kan beschadigen.

Een waterontharder biedt enkel voordelen voor de levensduur van toestellen. Kleding en textiel die gewassen zijn in wasmachines waarbij hard water werd gebruikt zien ook af van de kalk. Vaak blijft er een soort verkleurd laagje op liggen en voelt de kledij hard aan. Een waterontharder lost dit probleem op door het water zacht te maken, en logischerwijs dus ook uw kledij.

Kalkaanslag verwijderen

Deze, en nog veel meer voordelen kan een waterontharder u bieden. Kalkaanslag verwijderen behoort tot het verleden dus u wint ook tijd bij de schoonmaak. Zo kan u zich op andere zaken concentreren. Bescherm dus uw toestellen en uw waterleidingen, geniet van schoon sanitair. Aarzel niet om een offerte aan te vragen en bescherm uzelf tegen de nadelige gevolgen van kalkaanslag en hard water.


Hard water ontharden

Prijzen Aqua Service