Hoe hard water ontharden

Hard water ontharden dankzij een waterontharder

Zit u ook met de vraag Hoe hard water ontharden ?

Hard water is precies zo erg als het lijkt, want hoe harder het water, hoe groter het uw wooncomfort en gezondheid bedreigt. Hard water heeft allerlei nadelen voor textiel, de integriteit van waterleidingen, en draagt daarbovenop helemaal niet bij aan het milieu.

Hoe hard water ontharden
Hoe hard water ontharden ? Met de beste waterontharder

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw leidingwater niet langer hard is, is door uw leidingwater te laten ontharden (hoe hard water ontharden). Een dergelijk systeem werkt door de mineralen uit het water te halen (zoals calcium en magnesium), waardoor de kalkaanslag op bijvoorbeeld kledij en waterleidingen vermeden wordt. Dit heeft weer als gevolg dat deze laatste minder snel verstopt geraken en dus minder vaak onderhouden moeten worden. Daarbij is ‘zacht’ water heel wat beter voor de gezondheid en kunt u het dus veiliger gebruiken in de douche en zelfs om te drinken.

Hard water en kalkaanslag aanpakken

Sommige woongebieden worden gekenmerkt door de aanwezigheid van hard water, maar als u in zo’n gebied woont wil dat niet zeggen dat u moet gaan verhuizen. De hardheid van het leidingwater ligt dan wel in zekere mate vast, door water te ontharden kunt u de zachtheid van het water dat u in huis krijgt in zekere mate bepalen. U heeft dus meer controle over de kwaliteit van uw water.

Hoe hard water ontharden

Een waterontharder is een systeem dat het water filtert op onopgeloste stoffen en het zo zuiverder maakt. Een dergelijk apparaat kan eenvoudig geïnstalleerd worden en komt in verschillende vormen, formaten en types. Het is dan ook belangrijk u goed te informeren over welk type waterontharder het best bij uw huishouden past (en ook binnen uw budget) om uw hard water te ontharden.

De werking van een waterontharder

Als u iets koopt wilt u natuurlijk weten wat de voordelen zijn, maar ook hoe het werkt. Een waterontharder functioneert als een kleine zuiveringsinstallatie en wordt ook wel een waterontkalker genoemd (aangezien het de kalk in het water wegfiltert). De filter is voorzien van zogenaamde hardkorrels die functioneren op basis van de ionenwisseling. De in het water aanwezige kalk en magnesium worden hierdoor voor natrium uitgewisseld door middel van een soort zout, dat bij de waterontharder gevoegd wordt.

Het nog harde water wordt door het systeem gestuurd, en in de filter bevinden zich met natriumionen geladen hardbolletjes. Natrium (of zout) wordt verkocht in tabletvorm of pastilles, en binden de calcium uit het water aan zich, terwijl ze het natrium dat ze bezitten er aan afstaan. Het resultaat: zacht water. Zodra de bolletjes teveel calcium bevatten, stoppen ze met werken en is de tijd rijp voor een filterspoeling.

De regeneratie of de spoeling van de harsfilter van de waterontharder

Zout waterontharder
Zout waterontharder

De spoeling of regenerate van de filter wordt meestal automatisch uitgevoerd. Het systeem beschikt dan over een soort metertje die bijhoudt hoeveel calcium de hardbolletjes bevatten en activeert een spoeling zodra dit een zeker niveau bereikt.

Eerst ontstaat er pekelwater door middel van het zout, dat samen met de kalk wordt afgevoerd naar het riool. Dit wil echter zeggen dat je tijdens de spoeling geen gebruik kunt maken van zacht water. De meeste mensen laten het proces dan ook ‘s nachts doorgaan, zodat ze de dag erna weer ononderbroken zacht water ter beschikking hebben.

Tijdens de regeneratie wordt de calcium uit de hardbolletjes verwijderd, en komt er natrium in de plaats. Het voordeel van deze spoeling is dat hij steeds opnieuw uitgevoerd kan worden, en de voorraad zacht water dus oneindig is.

Hoe vaak moet de filter gespoeld worden

De frequentie van de spoeling hangt grotendeels af van hoeveel water er gebruikt wordt, en ook van het type systeem. Sommige filters maken gebruik van een kalender om spoelingen door te voeren, waarbij ze op vaste tijdstippen gaan regenereren. Andere maken gebruik van een meter, die op basis van de hoeveelheid water bepaalt of er gespoeld moet worden.

Een extra zoutreservoir voor kleinere ruimtes

Het zoutreservoir van de waterontharder zit altijd in het systeem verwerkt, maar er zijn ook kleinere modellen met een extern reservoir. Dit is vooral handig in kleinere huishoudens of gebouwen, als de filter niet veel plaats heeft. Zo kunt u de waterontharder bijvoorbeeld in de kruipruimte plaatsen en het zoutreservoir een aantal meter verder, waar meer plaats is.


info: hardheid water per gemeente | water ontharden met zout | ideale hardheid water | onthard water kopen


De vele voordelen van hard water ontharden

Nu de werking van een waterontharder duidelijk is, is het voor u natuurlijk van belang wat een waterontharder u precies kan bieden.

1. Minder stoken dankzij een waterontharder

Kalk in water hoopt zich na verloopt van tijd op in leidingen, waar het afgezet wordt. Maar ook bijvoorbeeld radiatoren blijven daar niet van gespaard, waardoor de kalk een steeds dikkere laag vormt in verwarmingselementen. Kalk heeft uitstekende isolerende eigenschappen, dus hoe dikker de kalklaag, hoe minder efficiënt de radiator zijn warmte zal kunnen afgeven en hoe méér die dus moet werken om de temperatuur te behouden.

Dit dalende rendement kan over een periode van 10 jaar tot een verminderde efficiëntie van wel 20 % leiden, met dus hogere stookkosten als gevolg. Een waterontharder helpt u dit te vermijden.

2. Gebruik van zeep en wasmiddelen verminderen

Water ontharden zorgt er daarbij voor dat u minder zeep en reinigingsmiddelen moet gebruiken. De kalk in hard water vermindert immers de werking van zeep, waardoor u uiteindelijk méér moet gebruiken voor minder effect. Dit geldt trouwens ook voor glasmiddelen en waspoeders, en u kunt dankzij een waterontharder tot wel 30 % minder dergelijke middelen gebruiken.

3. Uw textiel en toestellen gaan langer mee met een waterontharder

Alle apparaten waar water doorheen stroomt lijden onder de hardheid van water. Denk daarbij aan wasmachines en koffieapparaten, die geteisterd kunnen worden door de kalkaanslag. Middelen zoals azijn worden vaak gebruikt om de kalk weg te krijgen, maar mensen vergeten vaak dat ook azijn zelf het materiaal kan beschadigen. Een waterontharder biedt enkel voordelen voor de levensduur van toestellen: die kan immers tot wel 20 % verlengd worden. Kleding en textiel die gewassen zijn in wasmachines waarbij hard water werd gebruikt zien ook af van de kalk. Vaak blijft er een soort verkleurd laagje op liggen en voelt de kledij hard aan. Water ontharden lost dit probleem op door het water zacht te maken, en logischerwijs dus ook uw kledij.


Hoe hard water ontharden