Hoe hard water ontharden | Aqua Service

U heeft last van hard water, maar u weet niet hoe u uw hard water moet ontharden? Ga dan opzoek naar de beste waterontharder of ontkalker van Aqua Service. Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Hard water ontharden dankzij een waterontharder

Zit u ook met de vraag Hoe hard water ontharden ?

Hard water is precies zo erg als het lijkt, want hoe harder het water, hoe groter het uw wooncomfort en gezondheid bedreigt. Hard water heeft allerlei nadelen voor textiel, de integriteit van waterleidingen, en draagt daarbovenop helemaal niet bij aan het milieu.

Hoe Hard Water Ontharden

Hoe hard water ontharden ? Met de beste waterontharder

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw leidingwater niet langer hard is, is door uw leidingwater te laten ontharden (hoe hard water ontharden). Een dergelijk systeem werkt door de mineralen uit het water te halen (zoals calcium en magnesium), waardoor de kalkaanslag op bijvoorbeeld kledij en waterleidingen vermeden wordt. Dit heeft weer als gevolg dat deze laatste minder snel verstopt geraken en dus minder vaak onderhouden moeten worden. Daarbij is ‘zacht’ water heel wat beter voor de gezondheid en kunt u het dus veiliger gebruiken in de douche en zelfs om te drinken.

Hard water en kalkaanslag aanpakken

Sommige woongebieden worden gekenmerkt door de aanwezigheid van hard water, maar als u in zo’n gebied woont wil dat niet zeggen dat u moet gaan verhuizen. De hardheid van het leidingwater ligt dan wel in zekere mate vast, door water te ontharden kunt u de zachtheid van het water dat u in huis krijgt in zekere mate bepalen. U heeft dus meer controle over de kwaliteit van uw water.

Hoe hard water ontharden

Een waterontharder is een systeem dat het water filtert op onopgeloste stoffen en het zo zuiverder maakt. Een dergelijk apparaat kan eenvoudig geïnstalleerd worden en komt in verschillende vormen, formaten en types. Het is dan ook belangrijk u goed te informeren over welk type waterontharder het best bij uw huishouden past (en ook binnen uw budget) om uw hard water te ontharden.

De werking van een waterontharder

Als u iets koopt wilt u natuurlijk weten wat de voordelen zijn, maar ook hoe het werkt. Een waterontharder functioneert als een kleine zuiveringsinstallatie en wordt ook wel een waterontkalker genoemd (aangezien het de kalk in het water wegfiltert). De filter is voorzien van zogenaamde hardkorrels die functioneren op basis van de ionenwisseling. De in het water aanwezige kalk en magnesium worden hierdoor voor natrium uitgewisseld door middel van een soort zout, dat bij de waterontharder gevoegd wordt.

Het nog harde water wordt door het systeem gestuurd, en in de filter bevinden zich met natriumionen geladen hardbolletjes. Natrium (of zout) wordt verkocht in tabletvorm of pastilles, en binden de calcium uit het water aan zich, terwijl ze het natrium dat ze bezitten er aan afstaan. Het resultaat: zacht water. Zodra de bolletjes teveel calcium bevatten, stoppen ze met werken en is de tijd rijp voor een filterspoeling.

De regeneratie of de spoeling van de harsfilter van de waterontharder

De spoeling of regeneratie van de filter wordt meestal automatisch uitgevoerd. Het systeem beschikt dan over een soort metertje die bijhoudt hoeveel calcium de hardbolletjes bevatten en activeert een spoeling zodra dit een zeker niveau bereikt.

Eerst ontstaat er pekelwater door middel van het zout, dat samen met de kalk wordt afgevoerd naar het riool. Dit wil echter zeggen dat je tijdens de spoeling geen gebruik kunt maken van zacht water. De meeste mensen laten het proces dan ook ’s nachts doorgaan, zodat ze de dag erna weer ononderbroken zacht water ter beschikking hebben.

Tijdens de regeneratie wordt de calcium uit de hardbolletjes verwijderd, en komt er natrium in de plaats. Het voordeel van deze spoeling is dat hij steeds opnieuw uitgevoerd kan worden, en de voorraad zacht water dus oneindig is.

Hoe vaak moet de filter gespoeld worden

De frequentie van de spoeling hangt grotendeels af van hoeveel water er gebruikt wordt, en ook van het type systeem. Sommige filters maken gebruik van een kalender om spoelingen door te voeren, waarbij ze op vaste tijdstippen gaan regenereren. Andere maken gebruik van een meter, die op basis van de hoeveelheid water bepaalt of er gespoeld moet worden.

Een extra zoutreservoir voor kleinere ruimtes

Het zoutreservoir van de waterontharder zit altijd in het systeem verwerkt, maar er zijn ook kleinere modellen met een extern reservoir. Dit is vooral handig in kleinere huishoudens of gebouwen, als de filter niet veel plaats heeft. Zo kunt u de waterontharder bijvoorbeeld in de kruipruimte plaatsen en het zoutreservoir een aantal meter verder, waar meer plaats is.


info: hardheid water per gemeente | water ontharden met zout | ideale hardheid water | onthard water kopen


De vele voordelen van hard water ontharden

Nu de werking van een waterontharder duidelijk is, is het voor u natuurlijk van belang wat een waterontharder u precies kan bieden.

1. Minder stoken dankzij een waterontharder

Kalk in water hoopt zich na verloopt van tijd op in leidingen, waar het afgezet wordt. Maar ook bijvoorbeeld radiatoren blijven daar niet van gespaard, waardoor de kalk een steeds dikkere laag vormt in verwarmingselementen. Kalk heeft uitstekende isolerende eigenschappen, dus hoe dikker de kalklaag, hoe minder efficiënt de radiator zijn warmte zal kunnen afgeven en hoe méér die dus moet werken om de temperatuur te behouden.

Dit dalende rendement kan over een periode van 10 jaar tot een verminderde efficiëntie van wel 20 % leiden, met dus hogere stookkosten als gevolg. Een waterontharder helpt u dit te vermijden.

2. Gebruik van zeep en wasmiddelen verminderen

Water ontharden zorgt er daarbij voor dat u minder zeep en reinigingsmiddelen moet gebruiken. De kalk in hard water vermindert immers de werking van zeep, waardoor u uiteindelijk méér moet gebruiken voor minder effect. Dit geldt trouwens ook voor glasmiddelen en waspoeders, en u kunt dankzij een waterontharder tot wel 30 % minder dergelijke middelen gebruiken.

3. Uw textiel en toestellen gaan langer mee met een waterontharder

Alle apparaten waar water doorheen stroomt lijden onder de hardheid van water. Denk daarbij aan wasmachines en koffieapparaten, die geteisterd kunnen worden door de kalkaanslag. Middelen zoals azijn worden vaak gebruikt om de kalk weg te krijgen, maar mensen vergeten vaak dat ook azijn zelf het materiaal kan beschadigen. Een waterontharder biedt enkel voordelen voor de levensduur van toestellen: die kan immers tot wel 20 % verlengd worden. Kleding en textiel die gewassen zijn in wasmachines waarbij hard water werd gebruikt zien ook af van de kalk. Vaak blijft er een soort verkleurd laagje op liggen en voelt de kledij hard aan. Water ontharden lost dit probleem op door het water zacht te maken, en logischerwijs dus ook uw kledij.


Hoe hard water ontharden

Prijzen Aqua Service

De nadelige gevolgen van hard water in uw huis

Bijna alle Belgen hebben ermee te maken: hard water.

Wat is hard water eigenlijk? Hoe beïnvloedt het ons dagelijks leven?

Hard water

Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat. Met andere woorden, kalk.

In België heeft bijna iedereen middel hard tot hard water. Dit komt omdat het meeste drinkwater in België uit de grond wordt gehaald. De grond in ons land is vrij kalkrijk.

Hoewel ons leidingwater streng gecontroleerd en grondig gezuiverd wordt, bevat het toch veel kalk. De waterleidingbedrijven zijn niet verplicht kalk uit het water te filteren.

Het is niet schadelijk voor de gezondheid. Daarom stroomt het zo overvloedig door onze waterleidingen.

Het kan echter wel schade toebrengen aan de infrastructuur van onze huizen en huishoudelijke apparaten. De kosten kunnen zelfs hoog oplopen wanneer de kalkaanslag toeslaat. Gelukkig is dit heel gemakkelijk op te lossen en te voorkomen. Dit is mogelijk met een waterontharder.

Hieronder volgen enkele van de negatieve gevolgen van kalkaanslag. 9 redenen om een waterontharder te installeren.

1. uw wasmachine heeft meer wasmiddel nodig

Hard water heeft een negatief effect op de effectiviteit van uw wasmiddel.

Het belemmert de werking van de reinigende stoffen in uw wasmiddel. Het voorkomt de vorming van schuim. Daarom wordt op de verpakking van wasmiddelen aangegeven welke hoeveelheden in verschillende soorten water kunnen worden gebruikt.

Feiten over wassen in hard water:

– Je moet meer wasmiddel gebruiken in hard water.

– Je moet op hogere temperaturen wassen.

– Vlekken zijn moeilijker te verwijderen.

De gevolgen van wassen in hard water

– Uw kleding verslijt sneller: kleuren vervagen, vezels worden beschadigd

– Witte was wordt grijzig

– Het kost je meer.

Voor de meeste mensen houdt de kennis over hard water hier op. De andere nadelen zullen u misschien verrassen.

Info: Hoe hard water ontharden?

2. Heeft u last van huidproblemen of eczeem? Hard water kan de oorzaak zijn.

Heeft u last van huidproblemen? Dan kan het aan het harde water liggen. De kalk in het water droogt de huid uit. Hard water zorgt er ook voor dat de zeep minder schuimt als je doucht. Het resultaat is dat je meer zeep nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit is ook slecht voor de huid. Het kan zelfs eczeem veroorzaken.

3. Hard water maakt je thee bitter.

Drink je graag thee? Probeer dan mineraalwater te gebruiken om thee te maken. Net als zacht water, bevat het weinig kalk. U zult aangenaam verrast zijn door de zuivere smaak en de heldere kleur. De bittere nasmaak is niet typisch voor uw thee. Dit komt door de kalk in het harde water. Het reageert met de oliën uit de theebladeren. Je kunt het ook zien als de thee klaar is. Er vormt zich een bruine laag op de bodem van het glas of de zak. Dit is ook een gevolg van kalkaanslag.

4. Met hard water moet je meer borstelen

Hard water veroorzaakt kalkaanslag. Dit is vooral merkbaar in de badkamer. De tegels, de specie en de muren zijn bedekt met opgedroogde kalkdruppels. Deze witte vlekken zijn moeilijk weg te poetsen. Bovendien trekken de witte vlekken vuil en nieuwe kalkaanslag aan. Ook de douchekop moet regelmatig worden ontkalkt. De kalk kruipt in de gaatjes van de douchekop. Op deze manier raakt de douche verstopt. Ontkalking is dan nodig om de douche weer te laten werken. Hetzelfde geldt voor uw kranen. 5.

5. Uw borden en glazen raken sneller versleten.

Het harde water vereist meer zeep om de vaat en glazen schoon te maken. Kalkaanslag maakt het dof, het haalt de glans eraf. Een gewoon afwasmiddel zal dat niet doen. Je hebt anti-kalk middelen nodig.

6. koffie- en espressomachines blokkeren sneller

Kalkaanslag kan problemen veroorzaken in uw koffiezetapparaat. Wanneer het water in deze machines opwarmt, ontstaat er kalkaanslag in de machine. Hierdoor kan het water niet door de machine stromen. Dit betekent dat de machine onnodig veel energie moet verbruiken. Hierdoor kan het oververhit raken en kapot gaan.

7. dof en futloos haar? Hard water kan de oorzaak zijn

Heeft u veel shampoos geprobeerd maar blijft uw haar dof en futloos? Of wordt het snel vet? Hard water kan de oorzaak zijn. Vaak wordt aangenomen dat water vochtinbrengend is. Hard water heeft het tegenovergestelde effect. Het vormt een laagje op je hoofdhuid. Op die manier kan de shampoo zijn werk niet goed doen. 8.

8. hard water veroorzaakt kalkstrepen

Wanneer hard water opdroogt, laat het kalkdeeltjes achter op keramiek, glas, spiegels en andere materialen. Kalkaanslag kan ook zichtbaar worden op gewassen ruiten of bijvoorbeeld op een pas gewassen auto. Hoe meer kalkdeeltjes er in het water zitten, hoe meer strepen en druppels er zullen zijn. Dus, indien mogelijk, gebruik regenwater om uw auto of ramen te wassen. Het resultaat zal veel beter zijn.

9. hogere energierekeningen als gevolg van hard water

Hard water betekent dat apparaten meer energie moeten verbruiken om hetzelfde resultaat te bereiken. Uw wasmachines moeten bijvoorbeeld op hogere temperaturen draaien. Ook in de waterleidingen kan kalkaanslag ontstaan. Dit betekent dat er meer energie nodig is om het water te verwarmen. Dit geldt ook voor uw boiler. Dit verhoogt uw energierekening.

Een waterontharder kan uw harde water in zacht water veranderen

Hoe hard water ontharden? Met een waterverzachter van Aqua Service natuurlijk.

Hard water omzetten in zacht water is heel eenvoudig met een waterontharder. Een gebruiksvriendelijk apparaat. Er zijn mechanische en elektronische waterontharders. De eerste verbruiken geen energie. Ze werken alleen met waterdruk.

Een waterontharder wordt aangesloten waar het water het huis “binnenkomt”.

Normaal gesproken is dit in de kelder of in de garage. Eerst gaat het door het filter van de waterontharder. Daar worden de calcium- en magnesiumdeeltjes tegengehouden. Dit wordt gedaan met kunsthars en zout. Dan is uw water zacht en blijft het stromen zonder kalkaanslag. Als het filter vol is, wordt het gespoeld met zout. Daarom moet het zout op tijd worden bijgevuld.

Als u eenmaal een waterontharder hebt, zult u niet meer zonder willen. Het is een verstandige investering die leidt tot enorme energiebesparingen.

Hoe hard water ontharden?

Waterverzachter van Aqua Service

Prijzen Aqua Service
Hard Water
Hard water