Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.
Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:
Hoe werkt een waterontharder: uitleg en kenmerken
Hoe werkt een waterontharder is een vraag die u vast hebt?
Een waterontharder geeft u de mogelijkheid om gewoon water in uw huishouden te vervangen door zachter water. Dit is niet alleen beter is voor het milieu, maar biedt ook nog eens grote voordelen voor zowel de gezondheid van uw keukenapparatuur als die van uzelf.
Zacht water is immers water dat als het ware ontdaan is dan mineralen zoals magnesium en kalk, stoffen die een kalklaag dreigen te vormen ook bijvoorbeeld kookpotten, en gewassen kledij harder doen aanvoelen. Een waterontharder maakt dus korte metten met ongewenste stoffen in het water, waardoor het eigenlijk aangenamer wordt om mee te werken en ook het milieu ten goede komt (juist omdat her verzachten wan water het overmatige gebruik van schadelijke reinigingsmiddelen uitsluit).
Hoe werkt een waterontharder of ontharder?
Als u besluit een ontharder te kopen, dan is het niet enkele van belang dat u een goed beeld heeft van de verschillende soorten, hun werkwijze en de prijs, maar eveneens dat u begrijpt hoe zo’n ontharder nu precies water zachter maakt (Hoe werkt een waterontharder ?). Het gaat om een revolutionair apparaat dat het huishouden op zo veel manieren eenvoudiger en aangenamer maakt, dus de werkwijze verdient dan ook een extra woordje uitleg.
Eerst en vooral moet worden duidelijk gemaakt dat er twee onthardingstechnieken zijn:
– Ontharding door middel van de uitwisseling van ionen
– Ontharding op basis van zogenaamde omgekeerd osmose
Zonder daarbij té veel in detail te gaan, is het toch nuttig dat over beide werkwijzen wat meer uitleg wordt gegeven, zodat u precies wat hoe uw woning nu van zacht water wordt voorzien.
Hoe werkt een waterontharder , verschillende methoden:
Ontharding met ionenuitwisseling
Meestal werken ontharders op basis van ionenuitwisseling, een proces waarbij magnesium -en calciumionen worden verwisseld met zogenaamde natriumionen. Dit heeft als gevolg dat het water van kalk wordt ontdaan.
In het systeem is een harscilinder verwerkt waarin een soort harsbolletjes zitten – waardoorheen het water stroomt. De harsbolletjes zorgen voor de directe ontkalking van het water, en na verloop van tijd geraakt deze hars ‘verzadigd’. In dit geval moet deze gereinigd en gespoeld worden, waarvoor het systeem gebruikt maakt van regenereerzout.
Hierdoor ontstaat een soort pekelwater dat samen met de kalk wordt afgevoerd via de waterleiding. Nat dit hele proces kan de ontharder weer gebruikt worden om water te verzachten.
Ontharding met omgekeerde osmose
Sommige ontharders werken op basis van zogenaamde omgekeerde osmose, waarbij niet enkel kalk maar ook andere mineralen, ontreinigende stoffen en zouten worden weggewerkt. Hierbij wordt het water door meerdere filters gekuist, waarna het door een soort membraan gedrukt wordt.
Dit zogenaamde osmosewater is na het filterproces volledig vrij van belemmerende stoffen, en dit systeem wordt dan ook vaak toegepast bij grote vaatwasser, of laboratoria waarin zuiver water essentieel is. Een dergelijke werkwijze kunt u zelfs terugvinden in bepaalde espressomachines, of waterkoelers waar water uit getapt kan worden. Een dergelijk op osmose gebaseerd systeem heeft echter wel tijd nodig om zuiver water te genereren, waardoor de hoeveelheid beschikbaar water op één moment beperkt is.
Elektromagnetische waterontharder
Vaak woorden ook systemen verkocht die beweerd worden een magnetisch veld te produceren. Fabrikanten van deze ontharders beweren dat de waterkwaliteit erdoor verbetert door een vermindering van de kalkwaarden. Maar dit werd tot nu toe nog niet wetenschappelijk ondersteund.
Elektromagnetische velden hebben immers geen invloed op de samenstelling van het water, dat na behandeling met een dergelijk systeem nog evenveel zouten, kalk en mineralen bevat die het water hard maken. Deze apparaten worden vaak aan een spotprijs verkocht, maar alleen al daarom zou u er geen geloof aan moeten hechten. Als u wil profiteren van écht zacht en kwalitatief water, dan is gebruik maken van één van de twee bovenstaande systemen nog altijd de beste beslissing.
Welke waterontharder?
Meestal zal door specialisten worden aangeraden om te kiezen voor een waterontharder die gebruik maakt van de uitwisseling van ionen. Dergelijke waterontharders produceren immers relatief grote hoeveelheden zacht water, en ook het onderhoud van die apparaten vraagt weinig werk en tijd.
Een op osmose gebaseerd apparaat is iets moeilijker te installeren. En de watermembranen die nodig zijn kunnen vaak heel wat kosten. Daarbij zijn deze systemen niet ideaal om heel veel water mee te genereren, en worden ze voor gebruik in het huishouden dus best achterwege gelaten.
Waterregeneratie
Er werd al meermaals gesproken over de regeneratie van water bij waterontharders, maar wat houdt dat begrip nu eigenlijk in? Ook belangrijk om te weten als u van plan bent een waterontharder te kopen. Vragen zoals: “wat is regeneratie precies, wanneer moet water gegenereerd worden en hoe lang duurt die regeneratie precies?” steken de kop op en verdienen dan ook een duidelijk antwoord.
De regeneratie van water
In elke waterontharder is een zogenaamde harscilinder aanwezig. Dit is een soort kolommetje dat gevuld is met bolletjes van hars, waarlangs gewoon leidingwater stroomt. Harsbolletjes hebben altijd een negatieve lading, waardoor ze positief geladen ionen van magnesium en calcium gaan aantrekken en deze gaan verwisselen voor natriumionen.
Dit op zich resulteert al in een verzachting van het water. Na zekere tijd zit de harscilinder echter vol met calcium -en magnesiumdeeltjes, waardoor de kern van de hars geregenereerd moet worden.
Hoe werkt regeneratie?
Het regenereerproces bestaat eruit dat de ontharder de kern van de hars schoonspoelt met zogenaamd pekelwater. Waardoor niet enkel calciumdeeltjes verwijderd worden, maar de harsbolletjes ook weer actief worden gemaakt en een negatieve lading krijgen.
Na het proces wordt deze spelling nogmaals herhaald, zodat zeker alle restjes mineralen en zouten verwijderd worden. Vervolgens kan het systeem weer gebruikt worden om hard water zacht te maken.
Wanneer regenereren?
Dit hangt grotendeels af van welk type ontharder u gebruikt, alsook van hoe hard het water is. De fabrikant van een ontharder weet goed wanneer de regeneratie moet plaats vinden en wanneer de harskern voldaan is.
Regenereren van de harsfilter van uw waterontharder met onthardingszout.
Kies steeds de beste kwaliteit.
Meestal zijn waterontharders volume gestuurd, waardoor ze na een bepaald aantal liter water vanzelf gaan regenereren. Goedkopere apparaten maken gebruik van een tijdsysteem en gaan na een zekere periode sowieso regenereren. Deze laatste zijn wel minder precies dan de volume gestuurde. Eenvoudigweg omdat men nooit precies weet hoeveel water er verbruikt zal worden over een bepaalde tijd.
Waterontharder Prijs