Hoe werkt een waterontharder | Aqua Service

Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Maar hoe werkt waterontharder nu eigenlijk? Wat zijn de voordelen van een waterontharder? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Hoe werkt een waterontharder? Werking en definitie

Zit u met de volgende vraag: Hoe werkt een waterontharder? Lees dan verder of contacteer Aqua Service.

De werking van een waterontharder Een waterontharder is in feite een waterzuiveringsinstallatie op kleine schaal. Een andere naam voor ontharder is waterontkalker en omvat een filter waarin hardkorrels door middel van ionenuitwisseling mineralen zoals kalk en magnesium uit het water filtert. Het systeem geeft in ruil daarvoor natrium af, waardoor het water kalkvrij wordt en ook blijft.

Een waterontharder vervangt het harde water uit uw huishouden door zachter water. Het is een revolutionair apparaat dat uw huishouden op zoveel manieren eenvoudiger en aangenamer maakt. Zo zijn er grote voordelen voor uw toestellen in huis.

Hoe Werkt Een Waterontharder

Hoe werkt een waterontharder precies ? We helpen u verder met uw ontharder vragen

Ook de eigen gezondheid is erbij gebaat. Huid en haar glanzen meer. Daarnaast is het ook goed voor het milieu.

Zacht water met een waterontharder

Zacht water is water dat ontdaan is van mineralen zoals magnesium en kalk. Stoffen die samen kalkaanslag kunnen vormen. Bijvoorbeeld op kookpotten, in toestellen en waterleidingen. Door kalk voelt ook de was hard aan. Een waterontharder maakt daar korte metten mee. Het systeem haalt de ongewenste stoffen uit het water. Dat komt o. a. het milieu ten goede. Het verzachten van water beperkt het overmatige verbruik van schadelijke reinigingsmiddelen. Daarnaast zijn ook huishoudtoestellen en waterleidingen beter beschermd. Op termijn levert een waterontharder ook grote besparingen op.

Wanneer u besluit om een waterontharder te kopen spelen een aantal factoren mee in die beslissing:

 • verschillende soorten aansturing
 • nodige capaciteit
 • grootte van de woning
 • installatiemogelijkheden
 • aantal gezinsleden

Daarnaast is het ook goed om te weten hoe een waterontharder nu exact werkt. Wat houdt het onthardingsproces precies in?

Werking Waterontharder

Werking waterontharder

Hoe werkt een waterontharder

Hoe zet dit toestel hard water om in zacht water? Er werden 2 technieken ontwikkeld:

Zonder daarbij teveel in detail te treden, een woordje uitleg over deze werkwijzen.

Het technisch karakter van deze materie kan u misschien afschrikken maar eigenlijk is het allemaal heel logisch.

1. Ontharding volgens het principe van ionenuitwisseling

De meeste waterontharders werken volgens ionenuitwisseling. Een proces waarbij magnesium – en calciumionen worden verwisseld met zogenaamde natriumionen. Heel eenvoudig komt het hier op neer:

 • een filter houdt de kalkdeeltjes vast
 • de filter bevat positief geladen harsdeeltjes
 • het leidingwater komt het huis binnen via de waterontharder
 • de calcium – en magnesium deeltjes in het water zijn positief geladen
 • die positief geladen calcium – en magnesium deeltjes hechten zich vast aan de negatief geladen harsdeeltjes
 • het water dat verder stroomt is intussen ontdaan van alle kalkdeeltjes

Na verloop van tijd geraakt de harsfilter ‘verzadigd’. Dan moet deze gespoeld worden. Dit proces noemt men ‘regeneratie’. Hiervoor is de waterontharder voorzien van een zoutreservoir. Daarbij gebruikt met ‘regeneratiezout’. Zout in zijn puurste vorm.

Het spoelwater wordt na de regeneratie afgevoerd via het riool. Na dit proces kan de waterontharder weer water verzachten.

Regeneratie van uw waterontharder kan met onthardingszout van de beste kwaliteit. Zo kan uw waterontharder goed regenereren. Zit u met vragen als: “wat is regeneratie precies, wanneer moet water gegenereerd worden en hoe lang duurt die regeneratie?” Na verloop van tijd geraakt de harsfilter ‘verzadigd’. Dan moet deze gespoeld worden. Dit proces noemt men ‘regeneratie’. Hiervoor is de waterontharder voorzien van een zoutreservoir. Daarbij gebruikt met ‘regeneratiezout’. Zout in zijn puurste vorm. Het spoelwater wordt na de regeneratie afgevoerd via het riool. Na dit proces kan de waterontharder weer water verzachten.

2. Ontharding met omgekeerde osmose

Er bestaat ook een andere techniek om water te ontharden. De zogenaamde omgekeerde osmose. Daarbij wordt meer dan kalk alleen uit het water gefilterd. Ook andere mineralen en verontreinigende stoffen worden tegengehouden. Het water passeert dan door meerdere filters. Het osmosewater is na het filterproces volledig vrij van belemmerende stoffen. Deze manier van ontharden wordt vaak toegepast in de horeca. Bijvoorbeeld voor het drogen van de vaat of in espressomachines. Voor de particuliere markt wordt omgekeerde osmose heel weinig gebruikt.


info: werking waterontharder met zout | hars waterontharder vervangen | waterontharder uitleg | waterontharder regenereren | waterontharder hars reinigen | waterontharder zout bijvullen


De verschillende besturingstypes van een waterontharder

De besturing van een waterontharder dient om de regeneratie te regelen. Het spoelen van de harsfilter is een essentieel onderdeel van de werking van een waterontharder. Zonder kan het toestel immers geen zacht water leveren. De wijze waarop de regeneratie georganiseerd wordt kan op verschillende manieren:

Mechanische besturing van een waterontharder

 • volgens een ingebouwde klok of kalender
 • volgens een bepaald verbruikt volume
 • statisch systeem

Elektronische besturing van een waterontharder

 • keuze tussen verschillende spoelprogramma’s
 • instellingen kunnen op elk moment gewijzigd worden

Intelligente besturing van een waterontharder

 • intelligente software, ingebouwde sensoren
 • past zich aan door rekening te houden met het verbruik en de waterhardheid

Welk type waterontharder is voor u geschikt?

Elk type waterontharder heeft zijn specifieke eigenschappen en voordelen. Bij het kiezen van uw waterontharder speelt uw verbruikspatroon een grote rol. Mensen met een heel regelmatig verbruik zullen het meest gebaat zijn met een mechanisch systeem. Schommelt uw verbruik heel sterk van periode tot periode? Dan ben je beter af met een elektronische waterontharder. Een betrouwbare leverancier met een jarenlange ervaring zal uw verbruik samen met u gedetailleerd in kaart brengen.


Hoe werkt een waterontharder

De werking van een waterontharder: een waterontharder is in feite een waterzuiveringsinstallatie op kleine schaal.

Een andere naam voor ontharder is waterontkalker en omvat een filter waarin hardkorrels door middel van ionenuitwisseling mineralen zoals kalk en magnesium uit het water filtert.

Het systeem geeft in ruil daarvoor natrium af, waardoor het water kalkvrij wordt en ook blijft.

Prijzen Aqua Service