Kostprijs waterontharder | Aqua Service

Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Maar wat is de kostprijs van een waterontharder? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Wat is de kostprijs van een goede waterontharder?

Een waterontharder is een investering die zijn geldwaard is (kostprijs waterontharder ? zeker te rechtvaardigen, want):

  • het verlengt de levensduur van uw huishoudtoestellen;
  • uw waterleidingen zijn beschermd tegen kalksteen;
  • de kalksporen op uw sanitair verdwijnen;
  • uw kledij blijft langer fris;
  • de huid en het haar zijn gezonder en glanzen meer.
Kostprijs Waterontharder

Kostprijs waterontharder

Wie al een waterontharder in huis heeft zal u daar ook van overtuigen. Het verschil in de kwaliteit van het water is echt opmerkelijk. Toch is het van belang om een goed zicht te hebben op hoeveel het u uiteindelijk zal kosten. De factoren die de prijs bepalen worden hieronder gedetailleerd uitgelegd.

Kostprijs waterontharder: 3 soorten waterontharders

Er bestaan verschillende soorten waterontharders. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe: ionenwisselwerking met behulp van regeneratiezout. De wijze waarop

de aansturing van de regeneratie geregeld wordt, verschilt echter tussen de toestellen onderling. Zo zijn er mechanische en elektronische waterontharders. Tegenwoordig zijn er ook intelligente toestellen met geavanceerde software. Elk type heeft zijn eigen specificaties en voordelen. Elk prijskaartje is daarbij ook anders.

De mechanische waterontharder

Dergelijke systemen gebruiken een tijdsmeter. Zo wordt er op vastgelegde tijdstippen gespoeld. Een andere manier van mechanisch aansturen is via het volume. De aansturing gebeurt dan op basis van een watermeter. De regeneratie start dan telkens wanneer een bepaald volume bereikt is. Deze types waterontharders werken relatief eenvoudig. Ze kosten dan ook minder dan de elektronische variant. Een nadeel hierbij, is dat de regeneratie ook gebeurt wanneer het eigenlijk nog niet nodig is. Het systeem kan geen rekening houden met piekmomenten of schommelingen. Zo wordt er nodeloos zout en water verspild. Deze toestellen zijn bedoeld voor mensen met een heel regelmatig verbruikspatroon.

De elektronische waterontharder

Bij dit type waterontharder kan u kiezen tussen diverse spoelprogramma’s. U kan dit toestel volledig zelf instellen. De instellingen kunnen ook op elk moment gewijzigd worden. Ook het waterverbruik kan u beter controleren, opvolgen en waar nodig aanpassen. Het grote voordeel van deze waterontharder is dat hij geen water en zout verspilt. Zo worden ook de kosten beter beheerst. Het toestel zelf kost wel meer dan de mechanische waterontharders. (zo’n 20 %) Op jaarbasis kan er natuurlijk redelijk wat uitgespaard worden. U verdient de investering dus gedeeltelijk terug. Elektronische ontharders worden verkocht aan verschillende prijzen, maar voor een goede betaalt u 1200 – 1600 EUR.

Waterverbruik: het eerste wat je in kaart zou moeten brengen is inderdaad uw daadwerkelijk waterverbruik. Het heeft immers totaal geen zin een duur en groter toestel aan te kopen als dat niet nodig is. Anderzijds zal een te kleine waterontharder harder moeten werken voor jouw waterverbruik. Bijgevolg zal het toestel sneller verslijten en minder efficiënt zijn dan een groter model.

De mechanische types zijn dus perfect als uw waterverbruik eerder constant is. Bent u echter vaak buitenshuis of op reis? Heb je vaak bezoek? Varieert uw waterverbruik afhankelijk van het seizoen? Dan is een elektronische waterontharder een betere optie. Hierbij is er meer controle over de spoelingen en dus het zout – en waterverbruik. Op lange termijn kan u meer besparen.

De intelligente waterontharder

Dit type waterontharder is uitgerust met intelligente software. De regeneratie gebeurt op basis van de hardheid van het water. De efficiëntie is optimaal. Zelf moet u de instellingen nooit wijzigen. Het toestel volgt alles voor u op en stuurt bij waar nodig. het zout – en waterverbruik is hierbij uitzonderlijk laag. Van verspilling is er geen sprake.

Dit toestel is buiten categorie. Het spreekt voor zich dat het prijskaartje dan ook een stuk hoger ligt. Daarbij mag je echter niet vergeten om op lange termijn te denken. De investering is misschien groter, je zal ze sowieso terugverdienen.

De kosten van het onderhoud van een waterontharder

Ten tweede is het jaarlijks onderhoud ook een factor die u moet incalculeren:

  • controle van de wisselstukken
  • preventieve ontsmetting
  • controle van de instellingen
  • aankoop van regeneratiezout

Informeer u dus goed bij uw leverancier zodat u weet wat er u te wachten staat.

De meeste leveranciers werken met onderhoudscontracten. Veelal krijgt u dan een korting op de installatie van de waterontharder.

De capaciteit van uw waterontharder

Er zijn verschillen in besturing maar ook in capaciteit. Je kan kiezen voor toestellen met een of meerdere cilinders. Het volume van uw waterontharder moet afhangen van uw definitief verbruik. Zo zal een te kleine ontharder ervoor zorgen dat er teveel zout en water gebruikt wordt bij de regeneraties. Bij een waterontharder die een te grote capaciteit heeft t.o.v. uw verbruik, geldt het tegenovergestelde. Factoren die het waterverbruik bepalen zijn het aantal personen in het huishouden en hoeveel water elke persoon gemiddeld verbruikt. Breng het verbruik dus zo goed mogelijk in kaart. Alleen zo kan je de juiste keuze maken en waar krijgen voor uw geld.

De btw op de waterontharder

Net zoals bij alles is in de kostprijs ook btw verwerkt. In een woning ouder dan tien jaar, betaalt u slechts 6 % btw. Voorwaarde is wel dat de installatie door een erkend specialist gebeurt. Is uw woning minder dan tien jaar oud? Dan geldt het standaard btw-tarief van 21 %.

Kostprijs waterontharder: Wat is nu de gemiddelde prijs?

De prijs van een waterontharder hangt dus van heel wat factoren af. Laat je niet leiden door de aankoopprijs maar breng de totale kostprijs in kaart.

Afhankelijk van het besturingssysteem komt de aankoop goedkoper of duurder uit. Verlies bijkomstige factoren zoals het regeneratiezout en de onderhoudskosten daarbij niet uit het oog. Ken uw noden en kies het toestel dat volledig aan uw verwachtingen kan voldoen. Zo bent u in staat om de juiste keuze te maken en om uw investering te laten renderen.


Kostprijs waterontharder

Prijzen Aqua Service