Soorten waterontharders | Aqua Service

Wist u dat er verschillende soorten waterontharders bestaan? Bent u op zoek naar een waterontharder? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Welke soorten waterontharders zijn er op de markt?

Bent u op zoek naar informatie en prijzen van de soorten waterontharders?

Een waterontharder is een apparaat dat gebruikt wordt om ‘hard water’ in ‘zacht water’ te veranderen. Dit doet het apparaat door de kalk uit het leidingwater te halen. Door een waterontharder aan te schaffen kunt u minder energie gebruiken in huis, gaan uw apparaten langer mee en hoeft u bovendien geen kalkaanslag meer weg te poetsen in de keuken, de badkamer en het toilet.

Bij het aanschaffen van een waterontharder met zout, zijn er verschillende apparaten waar u uit kunt kiezen. Om ervoor te zorgen dat u de beste keuze maakt bij het kopen van een waterontharder, beschrijven we in dit artikel welke twee soorten waterontharders met onthardingszout er op de markt zijn. Ook leest u meer over de verschillende soorten zout die u in uw waterontharder kunt gebruiken.

Soorten waterontharders: prijzen, modellen en types vergelijken.

Laat u informeren met expert advies.

De verschillende soorten waterontharders

Er zijn twee soorten waterontharders met onthardingszout. Het gaat om de handmatige waterontharder en de automatische ontharder. In onderstaande alinea’s leest u meer over de drie soorten waterontharders, zodat u gemakkelijk kunt bepalen welke ontharder aan uw eisen voldoet.

Handmatige waterontharder

De handmatige waterontharder met onthardingszout moet u handmatig bedienen om uw water te ontharden. Dit betekent dat het apparaat niet standaard al uw water onthard, maar dat u het apparaat steeds in- en uit moet schakelen om uw water te ontharden.

Het voordeel hiervan is dat u zelf bepaalt wanneer u uw waterontharder gebruikt. Het nadeel is dat u dit wellicht vergeet, waardoor u soms toch ongewenst hard water gebruikt.

De automatische waterontharder

De automatische waterontharder doet hetzelfde werk als de handmatige waterontharder, maar dan hoeft u dit apparaat niet steeds in- en uit te schakelen. Heeft u de waterontharder geïnstalleerd, dan werkt het apparaat altijd. Dit betekent dat na het installeren van de waterontharder, u altijd gebruik kunt maken van zacht water in plaats van hard water met een grote hoeveelheid kalk.

Het voordeel van de automatische waterontharder, is dat u hier geen omkijken naar heeft. U hoeft het apparaat slechts eenmalig te installeren en u weet zeker dat de waterontharder zijn werk doet. Het nadeel van de automatische waterontharder, is het feit dat deze waterontharder duurder is dan de handmatige waterontharder. Om dit apparaat in uw woning te kunnen gebruiken, moet u dus wel wat meer investeren.

Soorten zout voor uw waterontharder

Een waterontharder met zout werkt altijd op basis van onthardingszout. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er verschillende soorten zout gebruikt kunnen worden in de waterontharder. Welk zout u nodig heeft voor uw ontharder, is afhankelijk van het apparaat dat u heeft. Doorgaans staat dit duidelijk in de handleiding van de waterontharder beschreven.

Zout voor waterontharder of waterverzachter Het zout dat u in uw waterontharder gebruikt, moet regelmatig aangevuld worden. Het onthardingszout kan namelijk op geraken. Dan kan er niet meer efficiënt geregenereerd worden en krijgt kalk weer vrij spel. Wilt u dat uw ontharder goed blijft werken? Doe dan regelmatig zout in het apparaat. De meeste mensen met een waterontharder laten het zout gewoon leveren door hun leverancier. Dit kan tijdens het jaarlijkse onderhoud.

Het is goed om te weten welke soorten onthardingszout er precies zijn, zodat u niet per ongeluk de verkeerde soort zout voor uw ontharder koopt. De drie bekendste soorten onthardingszout voor uw waterontharder, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Rotszout

Rotszout is een natuurlijk mineraal dat gewonnen wordt uit de bodem. De ruwe zoutkorrels hebben een onoplosbaarheidsgehalte van 0,5 tot 1,5 procent en maar liefst 99 procent natriumchloride. Het hoge onoplosbaarheidsgehalte van het zout vertelt ons dat rotszout erg effectief werkt bij het ontharden van water. Het enige nadeel van dit zout, is het feit dat rotszout vaak niet bewerkt wordt. Hierdoor kunnen er nog onzuiverheden op zitten, die in uw ontharder kunnen blijven hangen. Gebruikt u rotszout in uw ontharder, dan moet u het apparaat simpelweg wat vaker schoonmaken.

Ingedampt zout

Ingedampt zout wordt uit ondergrondse mijnen gehaald, om vervolgens grondig bewerkt te worden en verkocht te worden als onthardingszout. Omdat het zout goed bewerkt wordt, is het erg zuiver en bovendien erg effectief. Het zout bevat tussen de 99,60 en 99,99 procent natriumchloride en wordt geleverd in tabletten. Deze tabletten kunt u in uw waterontharder doen om uw leidingwater te ontharden.

Zeezout

Tot slot kunt u ook zeezout gebruiken in uw waterontharder met zout. Zeezout wordt ook wel zonnezout genoemd en dit komt omdat dit zout gewonnen wordt door zeewater in de zon te laten verdampen. Het zout bevat 85 procent natriumchloride en er zitten vrijwel geen onzuiverheden in. Dit betekent dat dit zout uw waterontharder nauwelijks kan vervuilen. Zeezout wordt altijd geleverd in kristallen of korrels.

Waterontharder kopen en vergelijken

Nu u weet welke soorten waterontharders er zijn en welke soorten zout u in de apparaten kunt gebruiken, is het tijd om een ontharder te kopen. Maar waar moet u precies op letten bij het aanschaffen van een waterontharder? We hebben enkele belangrijke punten voor u op een rijtje gezet.

De kwaliteit van de waterontharder

Het maakt niet uit of u een handmatig of automatisch apparaat koopt, als de waterontharder maar goed werkt. Controleer daarom altijd de kwaliteit van het apparaat, bijvoorbeeld door onafhankelijke reviews over de waterontharder te lezen.

De prijs van een waterontharder

Het is zonde om te veel geld uit te geven aan een waterontharder. Heeft u een paar goede apparaten gevonden, dan vergelijkt u de prijzen van deze ontharders met elkaar. Zo houdt u het apparaat met de beste prijs-kwaliteitverhouding over.

De gebruiksvriendelijkheid van de ontharder

Zeker een handmatige waterontharder, die u iedere keer moet bedienen, moet gebruiksvriendelijk zijn. Koopt u een automatische ontharder en wilt u dit apparaat gemakkelijk kunnen installeren, dan is gebruiksvriendelijkheid ook erg belangrijk.

Het merk van de waterontharder

Er zijn vele bedrijven die waterontharders produceren. Sommige bedrijven staan erg goed bekend, andere bedrijven staan wat minder goed bekend. Controleer het imago van het merk waterontharder voor u het apparaat koopt en u weet zeker dat u met een goede producent in zee gaat.

Het zout dat u moet gebruiken

Tot slot is het ook belangrijk om het juiste zout voor uw waterontharder aan te schaffen. Welk zout u moet gebruiken in uw ontharder, leest u in de handleiding van het apparaat.

Prijzen Aqua Service