Tips bij het kopen van een waterontharder

Ben je van plan om een waterontharder te kopen? Lees in dit artikel 6 handige tips bij het kopen van een waterontharder.

Vraag vrijblijvend naar de prijzen en modellen van onze Aqua Service waterontharders:

Aqua Service Waterverzachter

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder
Tips bij het kopen van een waterontharder

4 nuttige tips voor de aankoop van een waterontharder

Heeft u thuis hard leidingwater? Uw huis uitrusten met een waterontharder is de oplossing. Een waterontharder is de meest efficiënte manier om van hard water af te komen. Het maakt echt een groot verschil voor uw huishouden wanneer u zacht water kunt gebruiken. Het is ook beter voor uw gezondheid, voor uw kleren, uw kookpotten en ook voor het milieu. Een waterontharder is een investering. De vele voordelen maken het meer dan goed. Iedereen die zacht water in zijn huis of bedrijf wil gebruiken, heeft baat bij een waterontharder. Waterontharders zijn er in verschillende maten, soorten en uitvoeringen. Al deze informatie kan overweldigend zijn. Hoe kies je de juiste waterontharder? Uw waterontharder moet volledig zijn afgestemd op uw verbruik en behoeften. Welk toestel is dus geschikt voor uw persoonlijke situatie? Een waterontharder is een investering die bijna een leven lang zou moeten meegaan. Een verkeerde aankoop zou dus zonde zijn. Daarom vindt u hier een overzicht met enkele tips over hoe u uw aankoop kunt voorbereiden. Dit zal het kiezen van de juiste waterontharder veel gemakkelijker maken.

1. de beste waterontharder voor uw persoonlijke situatie

De keuze van uw waterontharder hangt in de eerste plaats af van uw waterverbruik. Er zijn ook een paar vragen te beantwoorden. Is uw huis groot of klein? Gebruikt u elke dag veel water of bent u erg zuinig? Bent u vaak op reis? (Dus uw waterbehoefte is onregelmatig) of bent u bijna altijd thuis? (Je hebt dus een constante aanvoer van zacht water nodig). Vragen als deze zijn belangrijk bij de keuze voor een bepaald type waterontharder.

2. Verschillende types waterontharders

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Elk heeft zijn specifieke voordelen en kenmerken. Om een weloverwogen keuze te maken, is het goed als u het verschil kent tussen de verschillende soorten waterontharders.

Simplex of duplex waterontharders

Waterontharders die speciaal voor particuliere huishoudens zijn ontworpen, hebben één of twee harscilinders. Afhankelijk van de capaciteit die u nodig hebt, kunt u kiezen tussen één (simplex) en twee harscilinders (duplex). Het spreekt vanzelf dat voor kleinere huishoudens – die over het algemeen minder water nodig hebben – een kleine waterontharder volstaat, terwijl grotere gebouwen zoals ziekenhuizen of bedrijven een systeem nodig hebben dat veel meer water kan ontharden. Meer is ook mogelijk om in grotere waterbehoeften te voorzien. Bijvoorbeeld van hotels, bedrijven, restaurants, ziekenhuizen, bibliotheken, enz. Dergelijke waterontharders hebben vaak meerdere cilinders. Hierdoor kunnen zij op grote schaal continu zacht water leveren. Waterontharders met een enkele cilinder of harsfilter hebben een lager verbruik. Een voortdurende toevoer van zacht water is dan onmogelijk. Als de filter verzadigd is, moet hij worden gespoeld. Tijdens het spoelen kan uw machine geen zacht water leveren. Dit is niet noodzakelijk een probleem. De regeneratie vindt bijvoorbeeld ’s nachts plaats, wanneer er geen water wordt gebruikt. Heeft uw toestel meerdere cilinders? Dan kan hij continu zacht water leveren. Als één filter verzadigd is, neemt de andere de verzachting over. Het zorgt dan voor de aanvoer van zacht water. Dit garandeert een ononderbroken toevoer van zacht water.

Mechanische of elektronische waterontharder

Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen elektronische en mechanische waterontharders. Dit betreft de controle van de waterontharder. Het wordt gebruikt om de regeneratie te regelen. Regeneratie is het doorspoelen van het filter. Dit moet meerdere malen per week gebeuren wanneer het filter verzadigd is. Er zijn goede redenen om voor het ene of het andere systeem te kiezen. Het mag niet van je grillen afhangen.

Mechanische waterontharder

Een mechanisch gestuurde waterontharder werkt uitsluitend met waterdruk. Er wordt geen elektriciteit verbruikt. Het wordt gecontroleerd door tijd of door volume. Dit type toestel is vooraf ingesteld. Normaal gesproken kunt u deze instellingen niet zelf wijzigen. Het is daarom belangrijk dat dit gebeurt op basis van uw werkelijke verbruik. Alleen dan zal uw water efficiënt worden onthard. En zal dus niet onnodig zout of water gebruiken. Dit systeem is geschikt voor wie zeer regelmatig water gebruikt. Ben je vaak van huis weg? Of schommelt uw verbruik veel? Bijvoorbeeld, als u studenten hebt die door de week in een pad wonen en in het weekend een half uurtje douchen. Dan zijn er andere systemen voor u.

Elektronische waterontharder

Bij elektronische types kunt u het systeem ook op vaste tijden laten spoelen. U kunt de instellingen echter op elk moment wijzigen. Zo voorkomt u onnodig spoelen. Op die manier bespaart u water en regenereerzout (het zout wordt gebruikt voor het spoelen, net als in een vaatwasmachine). Dit type is vooral nuttig als uw verbruik schommelt. Omdat u de instellingen onder controle heeft, kunt u efficiënter omgaan met water en energie. Elektronische systemen zijn er ook in vele soorten. Eenvoudig of zeer geavanceerd. Tegenwoordig kunnen geavanceerde waterontharders heel wat. Zij kunnen uw waterhardheid en waterverbruik meten en evalueren. Ze kunnen zich aanpassen als u meer of minder verbruikt. De elektronische systemen hebben ook verschillende spoelprogramma’s die u handmatig kunt instellen. Vaak hebben ze ook een vakantieknop. Heel praktisch als je een tijdje weg bent. Uw toestel is dan volledig inactief.

3. bijkomende kosten

Tegenover de voordelen van de beste waterontharder voor uw situatie staan natuurlijk ook de kosten. De prijs van een waterontharder is even gevarieerd als de beschikbare types. Eenheden met meer volume en capaciteit kosten uiteraard meer, en ook het aantal cilinders speelt een rol. De regel is: hoe geavanceerder, hoe duurder. U zou ook de aankoop van regenererend zout moeten overwegen. Dit is nodig om het filter schoon te maken. Het zout garandeert de optimale werking van uw waterontharder. Ten slotte moet u ook rekening houden met de mogelijke onderhoudskosten. Er is geen uitweg uit deze situatie. Een goed onderhouden toestel heeft een levensduur van 20 tot 25 jaar. Je moet hier niet op beknibbelen.

4. een waterontharder is een milieuvriendelijke keuze

De aankoop van een waterontharder heeft ook een impact op het milieu. Niet alleen door de zuiverende werking op het water. Ook door het gebruik van schadelijke en agressieve detergenten te verminderen. U gebruikt ook minder wasmiddel. Kraanwater is ook aangenamer om te drinken als het zacht is. Het is dan helderder van kleur en heeft geen smaak. U zult dus minder flessenwater kopen. Er zijn dus niet alleen minder producten, maar ook minder afval. Er is dus minder impact op het milieu. De bewering dat een waterontharder milieuvriendelijk is, is dus volkomen gerechtvaardigd. Een extra argument om te investeren in een waterontharder.

Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder 2022 - Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder Kopen Van Een Waterontharder

Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder

5 redenen om een waterontharder te kopen

Waarschijnlijk heeft u wel eens gehoord van waterontharders. De positieve effecten van zacht water zijn minder bekend. Met een waterontharder kunt u veel geld en energie besparen. De meeste huishoudens in België hebben hard water. Wat is hard water precies? Hard water heeft een veel hogere concentratie mineralen dan zacht water. Dit zijn voornamelijk calcium- en magnesiumdeeltjes. Hoe hoger het gehalte aan deze deeltjes, hoe harder het water. Het leidingwater in België heeft niet overal hetzelfde gehalte aan mineralen. Het water wordt verkregen uit ongeveer 200 verschillende bronnen. Aangezien de samenstelling van de bodem niet overal dezelfde is, verschilt ook de samenstelling van het water van streek tot streek. Hard water heeft veel nadelen. Sommige hebben een groter effect dan andere.

1. kalkaanslag in de badkamer

Kalkaanslag is overal. We zien het niet graag in de badkamer. In deze kamer, waar we veel water gebruiken, is de kalkaanslag het sterkst. De calcium en magnesium deeltjes zijn overal. Op de muren, specie en tegels. Deze witte laag trekt alleen maar meer kalk en vuil aan. Siliconen voegmiddel wordt bruin en geel. Er blijft een soort slijmerige brij achter in de douche of badkuip. Het is vies en moeilijk te verwijderen. Door kalkaanslag raakt ook de douchekop verstopt. De kalk komt vast te zitten in de gaatjes, waardoor het water er na verloop van tijd moeilijk door kan stromen. Als uw water hard is, moet u uw douchekop regelmatig ontkalken.

2. huid- en haarproblemen ten gevolge van hard water

Heeft u vaak last van vettig of dof haar? Dan kan dit te wijten zijn aan hard water. Hard water veroorzaakt een soort film op de hoofdhuid. Dit verstoort het effect van shampoos en conditioners.

Zelfs als je de duurste producten zou gebruiken, zou je haar er nog steeds dof uitzien. Je gebruikt ook meer van deze producten. In hard water hebben deze producten meer moeite om te schuimen. Dus je gebruikt er automatisch meer van. Dit is niet goed voor uw huid, uw portemonnee of het milieu. Het kan ook huidproblemen zoals eczeem verergeren.

3. Wassen in hard water = niet goed voor je kleren

Zoals eerder gezegd, schuimen producten minder goed in hard water. Dit geldt ook voor detergenten.

Met hard water, moet je twee keer zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Vlekken zijn ook moeilijker te verwijderen. Dus moet je op hogere temperaturen wassen. Dat is ook niet goed voor je kleren. En voor uw energierekening. Hard water tast ook kleuren en vezels aan. Witte was wordt snel grijs en dof. Het is jammer dat je kleren eerder vervangen moeten worden. Dankzij een waterontharder kunt u wassen met zacht water. Het verschil is enorm. Het gebruik van wasverzachter wordt overbodig.

4. bittere thee

Drink je soms thee? Dan zult u merken dat uw thee bitter smaakt – althans als u er hard water voor gebruikt. De calcium- en magnesiumdeeltjes in het harde water reageren met de oliën in de theebladeren. Hierdoor ontstaat een bruinachtig laagje in je thee. Het is ook de reden waarom je thee bitter smaakt. Dit is niet het geval in zacht water. Dankzij een waterontharder blijven de oorspronkelijke smaken behouden.

5. glaswerk en borden verslijten sneller

Hard water vereist meer zeep om vaat en glaswerk schoon te maken. Deze extra zeep heeft een nadelig effect op uw glaswerk en serviesgoed. Er komen krassen op en de glans gaat verloren.

Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder 2022 - Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder Tips Bij Kopen Waterontharder

Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder

Een waterontharder voor zacht water: hoe werkt het

Hard water heeft dus een aantal nadelen. Gelukkig kan hard water gemakkelijk worden veranderd in zacht water. Een waterontharder heeft een eenvoudige manier van werken:

– Het is een ionenwisselaar.

– De calcium- en magnesiumdeeltjes zijn negatief geladen.

– Ze zijn verbonden met positief geladen natriumdeeltjes.

– Op die manier worden ze uit het water verwijderd.

– Deze natriumdeeltjes bevinden zich in een cilinder gevuld met harsdeeltjes.

– Wanneer de harsdeeltjes verzadigd zijn, moeten ze worden afgespoeld.

– Deze spoeling wordt gedaan met een zoutoplossing.

– De zoutoplossing met calcium- en magnesiumdeeltjes wordt vervolgens via de riolering afgevoerd.

– Deze cyclus wordt voortdurend herhaald.

Een waterontharder is aangesloten op de bron. Daar komt het water het huis binnen. Op deze manier stroomt er alleen zacht water door het hele huis. Een waterontharder bespaart u een hoop zorgen en frustratie. De toestellen gaan langer mee, het verbruik van onderhoudsproducten daalt, enz. Op lange termijn zult u het verschil ook in uw portemonnee voelen.

Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder 2022 - Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder Zacht Water

Tips Bij Het Kopen Van Een Waterontharder