Waterhardheid juist meten | Aqua Service

Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Hoe kan ik mijn waterhardheid juist meten? Vraag gratis en vrijblijvend informatie aan bij Aqua Service. Vraag ook gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Waarom de waterhardheid juist meten belangrijk is voor uw woning

Bent u op zoek naar informatie over deze topic: waterhardheid juist meten ? Lees dan verder.

De ” waterhardheid “, een term waarover u hoofd waarschijnlijk al eens gehoord hebt.

Bijvoorbeeld bij de dosering voorschriften van wasmiddelen. Maar wat is waterhardheid nu eigenlijk precies? En weet u welke nadelen er aan te hard water kleven? Hoe kan u de hardheid van water eenvoudig zelf kunt meten? Welke maatregelen kan u nemen tegen hard water?

Waterhardheid Juist Meten

Waterhardheid juist meten

In dit artikel leest u er alles over. Het onderscheid tussenhard en zacht water, hoe je waterhardheid en wat een waterontharder precies doet.

Waterhardheid: definitie

De hardheid van water hangt samen met de hoeveelheid kalk (magnesium en calcium) in water. Water met relatief weinig kalk wordt zacht water genoemd. Bevat het water veel kalk, dan spreken we van hard water. De Nederlandse bodem bevat veel kalk, dat dus ook in ons (drink)water zit. De waterhardheid verschilt van plaats tot plaats. Waterleidingbedrijven pompen het grondwater uit de bodem. Omdat er telkens weer een andere bodemsamenstelling is, verschilt de concentratie van kalk van regio tot regio.

De waterhardheid kennen van het leidingwater in uw woning is belangrijk.

Hard water zorgt immers voor veel problemen… deze hard water problemen kan u oplossen met een waterontharder en zo zacht water hebben.

De waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse of Franse graden. In België gebruiken we Franse graden. Vanaf een bepaalde concentratie kan hard water schadelijk zijn. Het kan gevolgen hebben voor huid en haar en voor de apparaten en waterleidingen in uw woning.

Waterhardheid: liever zacht dan hard – Waterhardheid juist meten

Voor het menselijk lichaam is kalkrijk leidingwater perfect veilig. U zal er niet ziek door worden. Het is ook niet zo dat we de kalk in het water nodig hebben voor onze dagelijks aanbevolen inname van calcium. Drinkwater maakt daar slechts een fractie van uit.

We halen onze calcium vooral uit voeding. [waterhardheid juist meten].

Wel kan u huidproblemen ondervinden als gevolg van te hard water. Denk hierbij aan een droge, jeukende en slecht gehydrateerde huid. Ook verstopte poriën kunnen een gevolg zijn van een te hoge waterhardheid. Hard water is ook niet bevorderend voor een glanzende haardos. Is of blijft uw haar dof? Grote kans dat u in een gebied met hard water woont. In kalkrijk water lost shampoo niet zo goed op als in zacht water. Shampoo en andere zepen schuimen minder, daarom zal u ook meer shampoo gebruiken.

Hard water kan ook schadelijke gevolgen hebben in uw woning. Waterleidingen kunnen door kalk verstopt raken. Iets waar u natuurlijk niet op zit te wachten. Ook in de douche zijn er vaak vieze zeepresten en sporen van kalkaanslag. Bijvoorbeeld op tegels, voegen en kranen. Kalkaanslag ontstaat ook in diverse huishoudapparaten die met water werken.

Uw waterleiding moet voorzien zijn van zacht water (kalkvrij water) in plaats van hard water (kalkaanslag).

Waterhardheid is misschien nog wel het bekendst door de doseringsinstructies op wasmiddelen. Bij hard water dient u voor een goed resultaat dubbel zoveel of meer wasmiddel te gebruiken dan bij zacht water. Bij hard water vervagen kleuren ook eerder. Dit komt omdat de vezels van de kleding door kalk worden aangetast. Bij zachter water zal uw witte was niet meer zo snel grauw worden. Bovendien hoeft u dan geen wasverzachter te gebruiken.

Waterhardheid meten

Misschien bent u intussen benieuwd geworden naar de hardheid van het water in uw regio? Er zijn verschillende manieren om te weten te komen wat de hardheid in uw gemeente is.

Dat kan je te weten komen via het internet of door het na te vragen op uw gemeentehuis. U kan het echter ook zelf testen met behulp van eenvoudige tests die online of bij uw apotheker verkrijgbaar zijn.

Deze tests kosten hooguit een paar euro en laten u zien hoe hard het water in uw regio is. Als de test aangeeft dat het water bij u in de buurt hard is, dan is een waterontharder een absolute must in uw huis. Welke voordelen een waterontharder u kan opleveren, leest u hieronder.

De oplossing: een waterontharder | Waterhardheid juist meten

U hebt gemeten dat het water bij u in de buurt hard is. Wat nu? Hard water kan u eenvoudigweg omzetten in zacht water door een waterontharder te installeren.

Hoe werkt zo’n ontharder? De meest waterontharders werkt via het principe van ‘ionenuitwisseling’. Daarbij wordt zogenaamd onthardingszout of regeneratiezout gebruikt. Zoals de naam aangeeft, worden er ionen uitgewisseld. Via een harscilinder in de waterontharder worden calcium- en magnesiumdeeltjes uitgewisseld voor natriumdeeltjes. Het onthardingszout wordt gebruikt voor de regeneratie of de reiniging van de harsfilter. Die filter geraakt na verloop van tijd immers verzadigd.

De vele voordelen van een waterontharder

Een waterontharder in uw huis biedt u talloze voordelen. Minder huidirritatie en mooier haar, verlaagde dosissen was – en schoonmaakmiddelen, waterleidingen en apparaten die langer meegaan, enz. Daarbij komt dat u uw ecologische voetafdruk verkleint. U gebruikt minder agressieve producten en het energieverbruik van uw apparaten daalt omdat ze optimaal kunnen werken. De wekelijkse kwelling van de douche die nooit schoon is, is voorbij.

Ook voor uw portemonnee maakt een waterontharder een verschil. Het is een investering die zichzelf terugverdient. U bespaart honderden euro’s op uw energiefactuur.

Bij kalkaanslag gaat er namelijk warmte verloren/kan warmte niet optimaal worden gebruikt door de isolerende werking van kalk. Tenslotte is een waterontharder ook een absolute meerwaarde wanneer u uw huis wil verkopen. Ga dus zeker na wat de hardheid van het water bij u thuis is en koop indien nodig een waterontharder.


info: waterhardheid test kopen | testkit hardheid water | druppeltest waterhardheid | teststrip waterhardheid | ideale hardheid water | waterhardheid België | hardheid water meten druppels | waterhardheid Duitse graden Franse graden.


De waterhardheid juist meten

Prijzen Aqua Service