Waterhardheid meten | Aqua Service

Hoe kan ik mijn waterhardheid meten? Heb ik hard water? Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Waterhardheid meten: hard water of zacht water

Iedereen heeft wel eens gehoord van waterhardheid. Maar wat is dat nu precies? En hoe je dit, de waterhardheid meten?

De waterhardheid geeft de concentratie aan van metaalionen in leidingwater. Dit zijn meestal magnesium- en calciumcarbonaat. Het meeste drinkwater in België wordt gewonnen uit de bodem.

Waterhardheid Meten

Waterhardheid meten

Hard water bevat veel kalk. Ook al heb je misschien hard water, dit heeft doorgaans geen gevolgen voor de gezondheid van mens of dier.

De waterhardheid meten van uw water is belangrijk.

Zo kan u beter beslissen over de aankoop van een waterontharder.

Waterhardheid meten: Duitse of Franse graden

De hardheid van water kan uitgedrukt worden in verschillende eenheden. In België wordt vaak de Duitse of Franse hardheid gehanteerd, uitgedrukt in fH. De schaal loopt van zeer zacht water naar gemiddeld water tot zeer hard water. De waterhardheid verschilt van gemeente tot gemeente.

Kalkafzettingen

Het is erg belangrijk je bewust te zijn van de hardheid van het water. Boven de 4 fH in Franse graden zal kalk zich gaan afzetten en dat heeft gevolgen voor apparatuur en waterleidingen waar water doorheen stroomt. Iedereen kent wel de wittige aanslag die op de muren in de douche tevoorschijn komt, hetzelfde gebeurt in de wasmachine, de koffiezet en in de kraan. Deze afzettingen zorgen ervoor dat water steeds minder gemakkelijk door de waterleidingen kan stromen en dat apparatuur op een gegeven moment kapot zal gaan. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een hogere energierekening en is het een aanslag op het milieu.

Hygiëne

Ook uit hygiënisch oogpunt is het goed om te letten op kalkaanslag. Elke druppel water zet een laagje kalk af en hoe vaak je ook schoon maakt, dit proces blijft altijd doorgaan. Deze kalkaanslag is een ideaal oppervlak voor bacteriën en schimmels om zich op te af te zetten. Ze veroorzaken een muffe geur en zorgen ook voor verkleuringen op de muren, vloeren en andere oppervlakken waar kalk zich afzet.

Waterhardheid meten

Zacht Water En Hardheid Water

Zacht water en hardheid water

Er zijn redenen genoeg om kalkaanslag te verwijderen. Veel schoonmaakmiddelen zijn echter agressief en zuur en kunnen daardoor juist de tegels, voegen en chroom nog meer aantasten. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu. Het is veel beter om de oorzaak bij de bron aan te pakken: de waterhardheid zelf. Daarom moet je eerst de waterhardheid meten. Er zijn op internet websites te vinden met een overzicht van waterhardheid per gemeente. Die kun je raadplegen om er achter te komen hoe het met het water in jouw gemeente gesteld is. Er zijn ook winkels en onlineshops die waterhardheid-teststaafjes verkopen. Daarmee kan je zelf de waterhardheid meten. Ze hebben een eenvoudig af te lezen waarde.

Blijven schoonmaken

Om je apparaten, kranen en muren te beschermen tegen kalk in het water zal je regelmatig moeten schoonmaken. Door goed te schrobben en krachtige schoonmaakmiddelen te gebruiken kun je aanslag de verwijderen. Dit zijn echter pleisters op de wonde.

Kalkaanslag problemen? Een waterontharder kopen

Om het probleem van waterhardheid aan te pakken kan je een waterontharder te kopen. Deze apparaten kunnen op een efficiënte en zuinige manier kalk uit het water filteren om de ideale waterhardheid te verkrijgen. Uiteindelijk zal je genieten van zacht water, dat geen kalk afzet, de buizen niet dicht doet slibben en er zal geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmels in de badkamer ontstaan. Dit betekent dat er minder hard geschrobd hoeft te worden, er minder schoonmaakmiddelen gebruikt worden en door de vrije doorstroming van het water zal ook de energierekening dalen. Dit alles is ook veel beter voor het milieu. Redenen genoeg om een waterontharder aan te schaffen.


info: waterhardheid test kopen | testkit hardheid water | druppeltest waterhardheid | teststrip waterhardheid | waterhardheid België | ideale hardheid water | hardheid water meten druppels | waterhardheid Duitse graden Franse graden


Waterontharder tegen hard water (waterhardheid meten)

Zolang hard water je huis binnenkomt, zal kalkaanslag altijd zorgen voor problemen in buizen en apparaten waar water mee in contact komt. Zolang de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt blijft kalk zich afzetten. Met een relatief eenvoudige oplossing, het plaatsen van een waterontharder, zal je geen last meer hebben van dit vervelende probleem. Uw waterhardheid meten en een investering in een waterontharder betaalt zichzelf gemakkelijk terug in een daling van de stroomkosten. Maar ook in het feit dat afwasmachines, wasmachines en dergelijke lang niet zo snel vervangen moeten worden.

Prijzen Aqua Service