Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Maar u weet niet welke waterontharder u moet kiezen? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.
Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:
De beste waterontharder kiezen
Bent u op zoek naar: waterontharder kiezen? Lees dan gerust verder.
Wanneer je beslist hebt dat je een waterontharder gaat kopen, is de volgende vraag waarmee je geconfronteerd wordt natuurlijk: welke waterontharder?
Er zijn immers verschillende types van waterverzachters op de markt en er zijn heel wat factoren die bepalen of een specifieke ontkalker al dan niet geschikt is voor jouw woning.
Om goed geïnformeerd te zijn, is het belangrijk om weten hoe een waterontharder eigenlijk werkt.
De werking van een waterontharder
Vooraleer een waterontharder te kopen heb je wellicht onderzoek gedaan naar de voordelen van de waterontharder. Een waterontharder is de meest voor de hand liggende oplossing om kalk uit het water te verwijderen. Het toestel werkt volgens het principe van ionenwisselwerking: leidingwater wordt door een tank met een filter geleid. In die filter zitten een bepaald soort harskorreltjes. Deze korreltjes, die negatief geladen ionen zijn, binden de kalk uit het water aan zich vast en vervangen ze door positief geladen natriumionen.
Na verloop van tijd geraken die bolletjes verzadigd en moeten ze gespoeld of geregenereerd worden. Dat gebeurt door een spoeling met zout. Tijdens dit proces dat we ‘regeneratie’ noemen worden de vastgezette ionen (die dus kalk zouden vormen) door de afvoer weggevoerd en zijn de harskorrels weer klaar voor gebruik!
Waterontharder kiezen: de verschillende types besturingssystemen
De meeste waterontharders werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Ze kunnen echter op een verschillende manier aangestuurd worden (lees ook: soorten waterontharders).
Dat verschil in besturen bepaalt wat de grootste verschillen qua prestatie van de waterontharders zijn. We zetten ze even op een rijtje:
Tijdsgestuurde waterontharder
Met dit besturingssysteem verloopt de regeneratie volgens vaste tijdsintervallen. Het grote voordeel hierbij, is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Dit toestel zal de juiste keuze zijn voor mensen met een heel regelmatig waterverbruik. Voor de instellingen wordt er dan enkel rekening gehouden met het waterverbruik. Dat betekent dat de regeneratie op vaste tijdstippen gebeurt. Het toestel houdt echter geen rekening met de verzadiging van de harstank. Het kan dus zijn dat de harskorrels nog niet helemaal verzadigd zijn terwijl het toestel al begint te regenereren. Zo wordt er dan nodeloos zout verspild. Anderzijds kunnen de harsdeeltjes al verzadigd zijn, terwijl het toestel nog volop probeert te ontharden. In dit laatste geval verloopt het ontharden dus niet meer optimaal en stroomt er weer hard water uit de leidingen. Een tijdsgestuurd systeem is dan ook enkel aan te raden als je een zeer gelijkmatig verbruik hebt.
Volumegestuurde waterontharder
Dit besturingssysteem zal detecteren wanneer de harstank zijn capaciteit bereikt heeft en dan pas zal de regeneratie starten. Deze toestellen richten zich dan ook volledig op het daadwerkelijke verbruik. Het spreekt dan ook voor zich dat hoe exacter het systeem ingesteld wordt, hoe zuiniger dit toestel zal zijn.
Intelligente volumetrische waterontharder
Dit type, dat ook wel elektronische waterontharder genoemd wordt, gaat nog veel verder. Aan de hand van geavanceerde elektronica wordt het verbruik in kaart gebracht met behulp van ingebouwde sensoren. Zo worden de regeneraties exact aangestuurd. Het spreekt echter voor zich dat de initiële investering bij dit type wel groter is dan bij de mechanische sturingen.
Een intelligente volumetrische waterontharder is een volumetrisch besturingssysteem dat aan te raden valt.
Het verbruik wordt exact bijgehouden en elke regeneratie via de computer aangestuurd.
De investering is iets groter maar de efficiëntie maakt dat meer dan goed.
Het belang van regeneratie
Het belangrijkste aspect bij de keuze van een waterontharder is de manier van regeneratie. Als je een waterontharder koopt is het dus belangrijk om uw verbruik goed in kaart te brengen. Interessant om weten is dat er waterontharders bestaan met één tank of met twee tanken. Een ontharder met twee tanken zal ook tijdens het regenereren zacht water kunnen leveren in tegenstelling tot een waterontharder met één tank. Grote gezinnen zullen hier dus meer bij gebaat zijn. Een waterontharder met twee tanken neemt wel meer ruimte in beslag.
Andere factoren bij het kiezen van een waterontharder kiezen
We weten nu welke diverse besturingssystemen er bestaan en wat regeneratie is. Maar waarmee moet je eigenlijk nog rekening houden voordat je een waterontharder koopt? Ook dit zetten we even op een rij:
Het verbruik
Het eerste wat je in kaart zou moeten brengen is uw daadwerkelijk verbruik. Het heeft immers totaal geen zin een duur en groter toestel aan te kopen als dat niet nodig is. Anderzijds zal een te kleine waterontharder harder moeten werken voor jouw verbruik. Bijgevolg zal het toestel sneller verslijten en minder efficiënt zijn dan een groter model.
Grootte van het huis
Er is een logische relatie tussen de grootte van het huis en de hoeveelheid water die verbruikt wordt. Als er op diverse plaatsen tegelijkertijd onthard water nodig is, spreekt het voor zich dat er al een voorraad onthard water beschikbaar moet zijn. Dit noemen we de doorstroomcapaciteit. Dit is de mate waarin de waterontharder zacht water kan door laten stromen zonder dat er drukverlies is. Reken alleszins op een minimale doorstroomcapaciteit van 3 m³/h.
Ruimte voor de plaatsing
Het zou heel vervelend zijn om een waterontharder te kopen en dan te ontdekken dat je helemaal geen ruimte hebt om hem te plaatsen. Dit is dan ook een factor om zeker rekening mee te houden. Niet elk type waterontharder zal te plaatsen zijn in elk type huis. Zeker de grotere modellen of de modellen met twee tanks nemen behoorlijk wat ruimte in.
De capaciteit van ontharden
Een andere belangrijke vraag, is hoe lang de waterontharder kan werken zonder te moeten regenereren? Koop je deze te klein, dan is er een grote kans dat je niet altijd kan genieten van onthard water. Het toestel kan dan niet voldoende zacht water leveren met als gevolg dat je dan af en toe genoegen moet nemen met hard water.
Hoe weet je nu wat een goede capaciteit van ontharden is? Dat heeft te maken met zowel het waterverbruik als de waterhardheid. Dankzij een eenvoudige rekensom kan je de juiste harsinhoud van jouw waterontharder berekenen.
Vraag raad om de beste waterontharder te vinden en te kopen
Een waterontharder kopen is een investering en het is dan ook niet meer dan logisch dat je je grondig informeert.
Heb je moeite om te bepalen wat voor jou de beste optie is?
Dan kan je het beter uit handen geven en het advies van een specialist ter zake vragen.
Deze zal jou helpen bepalen wat de perfecte waterontharder voor jou is.
Zo vermijd je een miskoop en heb je gegarandeerd de meest efficiënte ontkalker voor jouw verbruik in handen.
info: welke waterontharder is het beste | capaciteit waterontharder berekenen | prijzen waterontharders | waterverzachter | waterontkalkers |
Waterontharder Prijs