Werking waterontharder | Aqua Service

Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Voor vragen over de werking van een waterontharder kan u ons altijd vrijblijvend en gratis contacteren. Informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

De werking van een waterontharder voor u simpel uitgelegd

Nuttige informatie over het volgende: werking waterontharder.

Iedereen die in een gebied woont met hard water, wordt hoe dan ook geconfronteerd met kalkaanslag op kranen, douches, enzovoort. Hard water is dé boosdoener als het gaat om de kwaliteit en integriteit van waterleidingen, kledij en vooral, uw eigen gezondheid, en er moet dan ook korte metten mee gemaakt worden. Een waterontharder is het antwoord.

Werking Waterontharder

Werking waterontharder

Een waterontharder voorkomt kalkaanslag zodat bijvoorbeeld huishoudtoestellen en keukengerei veel langer meegaan. De voordelen van een waterontharder mogen dan wel duidelijk zijn, de werking van een dergelijk systeem begrijpen is ook van belang om ten volle van de voordelen te kunnen genieten. Hoe beter u immers weet hoe een ontharder werkt, hoe beter u begrijpt dat het produceren van zogenaamd zacht water echt belangrijk is, en hoe bewuster u kunt kiezen voor de juiste ontharder.

De werking van een waterontharder

Een waterontharder is in feite een waterzuiveringsinstallatie op kleine schaal. Een andere naam voor ontharder is waterontkalker en omvat een filter waarin hardkorrels door middel van ionenuitwisseling mineralen zoals kalk en magnesium uit het water filtert. Het systeem geeft in ruil daarvoor natrium af, waardoor het water kalkvrij wordt en ook blijft.

Het wateronthardingsproces (werking waterontharder)

Het werking van een waterontharder begint bij het harde water. Dit wordt doorheen de filter in het systeem gestuurd, waar het in de hardbolletjes in contact komt met natriumionen. Het natrium (of zout) moet door u in de ontharder gestoken worden, en komt meestal in de vorm van tabletten of korrels. Eenmaal de harsbolletjes ‘geladen’ zijn, binden ze het calcium in het harde water aan zich en geven ze het natrium af. Met als gevolg zacht water. Eenmaal de bolletjes vol restjes zitten (dus magnesium, calcium en andere mineralen), stop het systeem met werken en dient het gespoeld te worden door middel van regeneratiezout.

De regeneratie of spoeling van de waterontharder

De spoeling wordt ook wel de ‘regeneratie‘ genoemd en gebeurt bij de meeste waterontharders volledig automatisch. Het systeem is voorzien van een zoutreservoir, waarin zout zit dat gebruikt wordt om de filters te spoelen. Op die manier ontstaan kalk en zogenaamd pekelwater, die beide via de afvoer naar de riool worden geleid. Het is in de meeste gevallen dus niet mogelijk om tijdens dit regeneratieproces gebruik te maken van zacht water, aangezien de cilinder die daarom verantwoordelijk is gebruikt wordt voor de spoeling. Dit is echter niet het geval bij systemen die over twee cilinders beschikken.

De harsbolletjes zijn voor de regeneratie verzadigd met calciumionen, maar worden tijdens de spoeling weer voorzien van natriumionen. Dit proces wordt continu herhaald en het is dus eigenlijk een onuitputtelijk systeem. Daarbij zorgt de regeneratie ervoor dat de harsfilter weer proper is en de werking van het systeem weer optimaal is.

De duur van het regeneratieproces

De regeneratie van de waterontharder duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten en wordt het best ’s nachts uitgevoerd (eenvoudigweg omdat zacht water dan niet echt nodig is). Voor de meeste huishoudens is een systeem met slechts één filter dan ook genoeg om aan de waterbehoefte te voldoen.

Een extra zoutreservoir

Voor de regeneratie van het systeem is natuurlijk regeneratiezout nodig, en die voorraad moet dan ook regelmatig aangevuld worden. Om het aanvullen van het zout eenvoudiger te maken bestaan er speciale systemen waarbij een extern zoutreservoir wordt voorzien, dat tot op enkele meters afstand van de waterontharder zelf geplaatst kan worden. Dit is vooral handig als de ontharder op een moeilijk te bereiken plaats staat (bijvoorbeeld in de kruipruimte).

Waarom een waterontharder?

Hard water is eigenlijk water dat verzadigd is met metaalionen – waarvan enkele bijvoorbeeld calcium en magnesium zijn – maar ook sulfaat en bicarbonaten. Hoewel hard water op zich niet echt ongezond is, is het niet optimaal om te gebruiken in het huishouden. Daarbij is hard water schadelijk voor waterleidingen (door het afzette van kalk), de verwarmingselementen (kalk is immers uiterst isolerend, waardoor verwarmingselementen minder goed hun warmte kunnen afgeven en dus harder moeten werken) en bijvoorbeeld kledij, als u die met hard water wast. Tenslotte zorgt hard water ervoor dat zeep minder goed reinigt, waardoor u er meer nodig heeft en dus minder gemakkelijk uw handen kunt wassen of keukengerei kunt schoonmaken. Een waterontharder is dus een goed idee voor iedereen die milieuvriendelijk en spaarzaam te werk wil gaan in het huishouden.

De hardheid van water – werking waterontharder

hoe hard het water is wordt meestal uitgedrukt in Dh – zogenaamde Duitse hardheid. Een hoger getal duidt op harder water. Als de Dh tot 8,4 bedraagt is het zacht, tussen de 8,4 en 14 Dh wordt het als gemiddeld beschouwd, en hard water heeft een waarde van 14 Dh of meer. Kalksteen kan echter al gevormd worden bij een waarde van 3 Dh, wat het nut van een goede waterontharder dus nogmaals duidelijk maakt. Dit is zeker aangeraden als de hardheid 5 Dh bedraagt of meer.

Hoe zacht wordt het water gemaakt?

Hoewel zacht water belangrijk is voor zowel de gezondheid als de integriteit van waterleidingen, is het belangrijk dat er toch enige hoeveelheid calcium en magnesium in aanwezig zijn. De ontharding van water wordt dus best niet overdreven, met een minimum waarde van 2 Duitse Hardheid (en dus een onschadelijke hoeveelheid kalk in het water). Vaak kunt u bij de waterontharder kiezen hoezeer u het water laat ontharden.

Waarom een waterontharder? Werking waterontharder

Kalk kan overal voorkomen, en dan vooral in plaatsen waar water aanwezig is. Denk daarbij aan wasmachines, waterkokers en koffieapparaten, enzovoort. Door die kalk gaan toestellen sneller verslijten en gaan daarbij een andere smaak veroorzaken bij bijvoorbeeld koffie of thee.

Ook de douche is vaak een doelwit van kalk, waarbij de aanslag zich tussen de tegels en op de kraan hecht. Dit zorgt er niet enkel voor dat de badkamer minder mooi oogt, het bedreigt ook de kwaliteit van de kraan, de douchekop, enzovoort. Een waterontharder pakt het probleem van kalk aan bij de wortel en is aangesloten op uw waterleidingsysteem. Nu de werking van een ontharder duidelijk is, is het des te gemakkelijker om de voordelen van een dergelijk systeem in te zien.


Werking waterontharder

Prijzen Aqua Service