Werking waterontharder | Aqua Service

Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Werking waterontharder: een waterontharder is in feite een waterzuiveringsinstallatie op kleine schaal.

Een andere naam voor ontharder is waterontkalker en omvat een filter waarin hardkorrels door middel van ionenuitwisseling mineralen zoals kalk en magnesium uit het water filtert.

Het systeem geeft in ruil daarvoor natrium af, waardoor het water kalkvrij wordt, ook wel gekend als zacht water.

Werking van een waterontharder ontdekken

Nuttige info: werking waterontharder.

Besloot je om een waterontharder te kopen dan moet je zeker met enkele belangrijke factoren rekening houden om een miskoop te vermijden. Daarbij is het belangrijk om de werking van dit apparaat zo goed mogelijk te kennen. Alleen op deze manier kun je met kennis van zaken de juiste waterontharder kiezen. Vraag daarbij zeker enkele vrijblijvende offertes aan. Dat helpt je niet alleen om een goede waterontharder te kiezen. Door deze prijsoffertes op te vragen zul je ook heel wat besparen.

Werking Waterontharder

Werking waterontharder

Na verloop van tijd komt hebben alle huishoudtoestellen en leidingen in meer of in mindere mate met kalkaanslag af te rekenen. Een goede waterontharder kan daaraan verhelpen en zo de levensduur van al je huishoudtoestellen verlengen. Hoe een waterontharder juist werkt en wat de voor- en nadelen zijn van water ontharden kom je te weten met onze uitgebreide waterontharder uitleg.

Werking waterontharder

De werking van een waterontharder is eigenlijk simpel en best vergelijkbaar met een zuiveringsstation. Maar lang niet iedereen is met de werking waterontharder vertrouwd. Om een juiste keuze te maken is het onmisbaar om de werking van dit toestel te kennen. Een waterontharder is in staat om in een relatief korte tijd hard water voldoende te verzachten. De meerderheid van deze waterontharders werken met zout. Maar hoe werkt een waterontharder met zout? Bij een waterontharder met zout maakt men gebruik van het principe van ionenuitwisseling waarbij men gebruik maakt van zowel calcium- als magnesium ionen.

Hoe werkt een waterontharder met zout? Daarbij worden deze ionen omgezet in natrium ionen waardoor de kalk aan het water wordt onttrokken. Om dit te bereiken is een waterverzachter uitgerust met een harskolom gevuld met… bolletjes hars waar het water wordt langs geleid.

Hoe werkt een waterontharder met zout verder? Die harsbolletjes spelen een centrale rol in dit ontkalkingsproces. Het zijn immers deze bolletjes die je water ontkalken en zacht maken. Ze verzamelen de kalk waardoor ze uiteindelijk moeten schoongespoeld of geregenereerd worden. Dit is het antwoord van de belangrijke vraag hoe werkt een waterontharder met zout.

Werking waterontharder: Regeneratie van de waterontharder

Regeneratie waterontharder gebeurd automatisch. Daar is een dosis regenereer zout voor nodig. Het resultaat van deze regeneratie regenwater is pekelwater. Samen met de achtergebleven hoeveelheid kalk in de harsbolletjes wordt het pekelwater afgevoerd langs de afvoerleiding. Na dit het proces is je waterontharder weer in staat om je water maximaal te ontharden en zo om te zetten in zacht water. Een waterontharder met zout die werkt volgens de uitwisseling van ionen wordt het meest gebruikt.

De vele voordelen van een waterontharder

 • Ze zetten grote hoeveelheden water om in zacht water
 • Deze toestellen hebben de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Ze zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere toestellen
 • Een waterontharder met zout werkt veel eenvoudiger en minstens even doeltreffend als een toestel dat bijvoorbeeld werkt via osmose
 • Een waterontharder met onthardingszout is niet alleen gebruiksvriendelijk. Ze vragen ook veel minder onderhoud

Hoe dikwijls je waterontharder moet regenereren hangt van verschillende factoren af. Niet in het minst van hun capaciteit en van de hoeveelheid water die je verbruikt.

De hardheid van water

Of het water bij jou thuis hard of zacht is, is afhankelijk van de regio waar je woont, vooral dan van de bodemstructuur. Ons leidingwater wordt namelijk gewonnen uit grondwater. Het water moet is immers de verschillende aardlagen door. In deze aardlagen zijn heel wat natuurlijke mineralen en zouten aanwezig. Hoe meer mineralen, hoe harder het water dat door je kraan komt. In sommige streken zijn meer van deze mineralen aanwezig dan in anderen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met het feit dat de ene waterzuiveringsbedrijf het drinkwater reeds vooral zal ontharden en het andere bedrijf niet.

Een waterontharder kopen is een goede keuze

Niet iedereen heeft een waterontharder nodig. Dat hangt van de hardheid van je water af en die verschilt van streek tot streek. Hard water is rijk aan magnesium- en calcium maar ook aan bicarbonaten en sulfaten. Hard water is zeker geschikt voor dagelijks gebruik maar is erg schadelijk voor al je apparaten. Waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Duitse hardheid of kortweg (kortweg Dh).

Hoe harder het water, hoe hoger deze waarde. Vanaf een waarde van 8,4 Dh spreekt men van hard water. Al bij een waterhardheid vanaf 3 Dh wordt schadelijke kalksteen gevormd. Het is daarom aangeraden om vanaf een hardheid van 3 Dh een waterontharder te plaatsen. Mineralen zoals calcium en magnesium zijn noodzakelijk voor het in stand houden van je gezondheid. Water volledig ontharden heeft dus geen enkele zin, integendeel. De meerderheid van onze waterontharders ontharden je water tot 2 Dh.

Besloot je een waterontharder te installeren? Geef dan de voorkeur aan toestellen die je zelf kunt instellen. De hardheid van je kraantjeswater kun je makkelijke elf meten door aan een fles te vullen met water en er een scheutje schoonmaakmiddel aan toe te voegen. Er vervolgens goed mee schudden. Veroorzaakt dit onmiddellijk schuim? Dan heb je te maken met zacht water

Hard water beperkt levensduur huishoudtoestellen

Hard water is zeker niet ongezonder dan zacht water. De aanwezige mineralen in water zoals calcium en magnesium hebben we nodig om goed te functioneren. Hoe harder je water, hoe meer schade dit aanricht aan je huishoudtoestellen en zelfs aan je woning.

Hoe harder je water hoe groter de slijtage

Overweeg je om na deze uitvoerige waterontharder uitleg zo een apparaat aan te schaffen en te installeren? Vraag dan een aantal vrijblijvende offertes aan. Doe dat alleen bij officieel erkende installateurs. Die staan je met raad en daad bij om de juiste waterontharder te kiezen. Met zo’n erkende installateur ben je ook zeker van de deskundige plaatsing van dit nuttige toestel.

 • Al je kranen en de doucheknop in je badkamer
 • Je wasmachine en aan alle andere huishoudtoestellen
 • Je verwarmingsketel
 • Je radiatoren
 • Hoe meer kalk je water bevat hoe groter je risico op allerlei verstoppingen
 • Je kleding is vlugger versleten en kleuren vervagen
 • Zeep en allerlei schoonmaakproducten werken onvoldoende. Voor een goed resultaat heb je meer product nodig

Werking waterontharder


Tip: ontdek de beste infraroodcabines van X-Trend.

Prijzen Aqua Service