Zacht water versus hard water

Wat is het verschil tussen hard en zacht water? Als u last heeft van hard water dan kijkt u best uit naar een nieuwe waterontharder of ontkalker? Ontdek nu de waterontharders van het beste merk: Aqua Service, de #1 in België.

Gratis en vrijblijvend informatie van alle Aqua Service waterverzachters: vraag nu je prijsofferte (incl. advies) aan:

Waterontharders Aqua Service

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Aqua Service Waterontharder
Waterontharders

Wat is zacht of hard water?

Zacht of hard water heeft te maken met de hoeveelheid calcium en magnesium die in het water is opgelost. De waterbedrijven pompen het water op uit grondlagen, op plaatsen die verspreid zijn over het hele land. Die grondlagen zijn uiteraard niet overal dezelfde. Daarom zal het grondwater in sommige regio’s meer calcium en magnesium bevatten. Men gebruikt de term ‘hard water’ voor water dat relatief veel magnesium en calcium bevat.

Zacht Water Versus Hard Water

Zacht water versus hard water – waterontharders

Vanaf een hardheidsgraad van 12 Duitse graden spreekt men van vrij hard water. Als men in één liter water 10 milligram calciumoxide aantreft, heeft dit water een hardheid van één Duitse graad. In België wordt als eenheid meestal de Franse graad gebruikt, waarbij één Franse graad overeenstemt met één milligram calciumcarbonaat per 100 milliliter water. Uw gezondheid en uw huishoudelijke apparaten hebben te lijden onder te hard of te zacht water. Weet u niet wat de hardheid is van het leidingwater in uw huis? Vraag het na bij uw waterbedrijf of meet zelf de hardheid.

Hoe weet u of u hard of zacht water in huis hebt?

Uw waterbedrijf kan u de nodige inlichtingen geven over de gemiddelde hardheid van het water dat ze leveren. Om volledig zeker te zijn van de werkelijke hardheidsgraad, voert u het best zelf een test uit. In de handel zijn hiervoor teststrips en druppeltesten verkrijgbaar. In Nederland moet een waterbedrijf ervoor zorgen dat de hardheid gelegen is tussen 5,6 en 14 Duitse graden. Water met minder dan vier Duitse graden wordt beschouwd als zeer zacht water. Zeer zacht water zal gemakkelijk stoffen opnemen uit het materiaal waaruit de waterleidingbuizen zijn opgebouwd, en is daarom op termijn schadelijk voor uw gezondheid. Hard water is op zijn beurt niet zo goed voor uw huid en hoofdhaar. Ook voor de sanitaire installatie in uw huis en uw huishoudelijke toestellen is hard water nadelig:

1. Kalksporen: hard water

Hard Water Is Schadelijk

Hard water is schadelijk

Hard water vormt kalk op de materialen waarmee het in contact komt. Die kalksporen zult u terugvinden op uw wastafel, uw douche en uw bad. Het kan zelfs zijn dat u na het poetsen van uw ramen kalkresten ziet. Die kalk is moeilijk te verwijderen. U hebt speciale (en vaak dure) schoonmaakmiddelen nodig om alle kalkresten weg te nemen. Het poetsen van de badkamer en het toilet kost u daarom meer tijd en geld.

2. Sanitaire installatie: liefst zacht water

Uw sanitaire installatie heeft sterk te lijden onder hard water. In de leidingen en boiler zet zich eveneens kalk af. Verstopte toevoerleidingen en ketelsteen in uw boiler zijn het gevolg. Vaak kunt u verstoppingen niet zelf opsporen of wegnemen, en moet u daarvoor een professionele en dure ontstoppingsfirma inschakelen.

3. Energie

Er ontstaat een dun kalklaagje op warmte-elementen die in contact komen met hard water. Dat proces leidt tot een hoger energieverbruik. Het kalklaagje werkt isolerend en veroorzaakt een lagere warmte-afgifte. Er is bijgevolg meer elektrische energie nodig om het water tot dezelfde temperatuur op te warmen. Volgens sommige studies zouden deze ‘aangetaste’ toestellen tot 50% meer elektriciteit verbruiken.

4. Huishoudelijke apparaten: beter met zacht water

Huishoudelijke apparaten die gebruikmaken van hard water, gaan sneller stuk. De oorzaak hiervan is de kalkaanslag en het hogere energieverbruik. U zult op termijn heel wat geld uitgeven aan de voortijdige vervanging van allerlei huishoudtoestellen.

5. Wasmiddel

Wist u ook dat u omwille van hard water meer wasmiddel moet gebruiken in uw wasmachine? Een hoge waterhardheid verstoort de doelmatigheid van wasmiddelen. U moet dus meer wasproducten toevoegen bij hard water dan bij zacht water om uw was nog voldoende schoon te krijgen.

6. Textielstoffen: geen hard water

Textielstoffen die gewassen worden in hard water voelen ruwer aan en verslijten sneller.

7. Uw lichaam: zacht water

Ook op uw lichaam heeft hard water een invloed. De natuurlijke beschermingslaag van uw huid wordt afgebroken, wat huidirritatie en schilfervorming in de hand werkt. Als u niet graag dof en stug hoofdhaar hebt, wast u uw haar beter niet met hard water.

Wat als uw leidingwater vrij hard is?

Om aan de nadelen van hard water te ontsnappen, overweegt u het best de aankoop van een waterontharder. Als uit metingen blijkt dat u over vrij hard water beschikt, doet u er goed aan om het leidingwater te ontharden. Voor huishoudelijk gebruik past men meestal een waterontharder op basis van onthardingszout toe. Samengevat werkt zo’n waterontharder als volgt:

Men past een speciaal kunsthars toe om magnesium- en calciumdeeltjes te verwijderen uit het harde water. In een cilinder brengt men kunstharsbolletjes aan en laat men het harde water van boven naar beneden langs deze bolletjes lopen. Het harde water staat magnesium en calcium af aan het kunsthars, die vervangen worden door onschadelijke natriumdeeltjes. In feite vindt er dus een uitwisseling van deeltjes plaats in de waterontharder.

De kunstharsbolletjes geraken na een tijdje verzadigd, afhankelijk van het waterverbruik. De waterontharder zal automatisch een regeneratieproces starten. Tijdens dat proces wordt er geen water onthard. De regeneratie gebeurt daarom meestal ’s nachts als er geen waterverbruik is. Het toestel laat zout water (water waarin veel natrium is opgelost) langs de kunstharskorrels lopen, zodat deze het opgenomen calcium en magnesium kunnen afstaan en natrium kunnen opnemen.

Het onthardingszout dient om dit zoute water aan te maken. De gebruiker moet dit zout regelmatig bijvullen.

Ga na of een waterontharder nodig is in uw woning

Als u de hardheid van het leidingwater in uw woning niet kent, vraag deze na bij uw waterbedrijf of meet zelf de hardheid. Voorkom op tijd de nadelige effecten van hard water! De prijs van het installeren van een goede waterontharder verdient u op termijn zeker terug. Profiteer van de positieve eigenschappen van zacht water: geen kalkvorming meer, geen verstopte waterbuizen en rioolpijpen, geen geïrriteerde huid, minder energieverbruik, minder wasproducten nodig, een schoner bad en douche. Laat uw waterontharder installeren door een gespecialiseerd bedrijf, dat uw toestel correct afregelt en regelmatig onderhoudt. Op die manier kunt u erop vertrouwen dat uw waterontharder optimaal zorgt voor een overvloed aan zacht water, waarvan u snel de voordelen zult ondervinden.

Prijzen Aqua Service