Hoeveel kost een waterontharder?

Je zoekt een waterontharder? Wist je dat hard water voor een hogere energiefactuur zal zorgen en dat levensduur van je huishoudapparaten drastisch verminderd wordt. 

Vraag hier naar onze prijzen en modellen en ontvang je persoonlijke prijsofferte:

Aqua Service Waterverzachter

Stap 1 van 2 - Waterverzachters: prijzen

Hoeveel Kost Een Waterontharder?
Hoeveel kost een waterontharder?

Hoeveel kost een waterontharder?

Hard water. Het klinkt misschien bekend, maar voor velen is het een vaag begrip.

Als uw water hard is, zult u er vroeg of laat alles over willen weten. Hard water is wanneer het aantal mineralen in leidingwater hoog is. Calcium en magnesium zijn de meest voorkomende harde elementen. Ze vormen een bedreiging voor uw huishouden. Deze mineralen vormen samen kalkaanslag. Het kan uw waterleidingen aantasten.

Verwarmingselementen in apparaten werken niet meer. Gewassen textiel voelt oncomfortabel en hard aan. Etc.

De beste en – afgezien van een verhuizing – enige manier om hard water aan te pakken is over te schakelen op zacht water. Water dat vrij is van overtollige mineralen zoals magnesium en calcium. Gelukkig is het gemakkelijk om uw huishouden van zacht water te voorzien dankzij een waterontharder. Een apparaat dat de kalk uit het water filtert, bij wijze van spreken. Op deze manier wordt het hele huis voorzien van zacht water. Beter voor uw kleren, waterleidingen en apparaten. En ook voor je haar en huid.

Hoeveel Kost Een Waterontharder? 2022 - Hoeveel Kost Een Waterontharder Prijs Van Een Waterontharder

Hoeveel Kost Een Waterontharder?

De prijs van een waterontharder

Overweegt u de aankoop van een waterontharder? Dan vraag je je automatisch af hoeveel het gaat kosten. Natuurlijk betaal je een prijs voor de vele voordelen. Dit varieert van apparaat tot apparaat. De kosten op voorhand kennen is de beste manier om onaangename verrassingen in de toekomst te vermijden.

Om een weloverwogen beslissing te nemen, moet u goed geïnformeerd zijn. Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. Lees verder om de belangrijkste te ontdekken.

1. het type waterontharder

De belangrijkste factor die de prijs van de waterontharder bepaalt, is het type. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen elektronische en mechanische ontharders. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken en voordelen.

De mechanische waterontharder

De werking van mechanische systemen is gebaseerd op een tijdcyclus. De waterontharder voert op bepaalde tijden een spoeling uit. Dit type toestel houdt geen rekening met het werkelijke waterverbruik tijdens deze spoeling. Daarom is dit de beste keuze voor de normale consument. Douche je één keer per dag? Doet u één afwas per dag? Heeft u een vaste was-/schoonmaakdag per week? Dan bent u waarschijnlijk iemand met een regelmatig consumptiepatroon.

Het is vooraf ingesteld wanneer het apparaat moet worden gewassen. Als uw verbruik te vaak schommelt, zijn deze instellingen niet betrouwbaar. Dan zou het apparaat bijvoorbeeld onnodige spoelingen uitvoeren. Verspilling van zout, met andere woorden. Of andersom. Het toestel kan niet aan uw eisen voldoen. Dus uw investering levert misschien niets op. Niet als je meer regenereerzout en water gebruikt dan verwacht. Bepaal dus op voorhand uw waterverbruik. Mechanische waterontharders zijn de goedkoopste vorm van ontharding. Ze werken niet op elektriciteit, maar op waterdruk. Daarom worden ze ook hydraulische waterontharders genoemd. De beste keuze voor mensen met een regelmatig en constant waterverbruik.

De elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder wordt, zoals de naam al zegt, elektronisch gestuurd. De instellingen kunnen op elk moment worden gewijzigd. Dit is het grootste verschil met de mechanische waterontharder. U kunt kiezen tussen verschillende spoelprogramma’s.

Sommige units zijn ook uitgerust met een ‘vakantieknop’. Of zij kunnen zelf de hardheid van uw water meten en evalueren en de situatie dienovereenkomstig aanpassen. Zonder dat je zelf iets hoeft te doen.

Je kunt hiermee zo ver gaan als je wilt. Natuurlijk stijgt de prijs evenredig met het aantal opties. Hoe geavanceerder, hoe duurder.

Het grote voordeel is maximale efficiëntie. Alleen spoelen indien nodig. Deze apparaten gebruiken alleen zout en water wanneer dat nodig is.

Met deze toestellen hebt u meer controle over uw verbruik. Elektronische waterontharders zijn de ideale oplossing voor huishoudens met een onregelmatig waterverbruik. Reist u veel of krijgt u regelmatig bezoek? Dan kan de elektronische waterontharder beter aan uw waterbehoeften voldoen.

2. onderhoudskosten

Naast de prijs van de waterontharder zelf, moet u ook rekening houden met de onderhoudskosten. Laat uw toestel jaarlijks controleren op storingen en defecten. Dit is belangrijk om de levensduur te verlengen. Een grondige controle door een vakman is ook aan te bevelen. Vaak wordt bij de aankoop een onderhoudscontract aangeboden. Dit is zeker aan te raden. U krijgt meestal een korting op uw waterontharder.

Wat houdt een onderhoudscontract in?

– Een eerste voordeel is dat de prijs voor het installeren of kopen van uw toestel lager is.

– Vaak wordt uw garantie verlengd.

– Grondige inspectie van uw toestel.

– Preventieve ontsmetting.

– De mogelijkheid om zout te laten bezorgen.

Regeneratiezout en regenereerzout voor de waterontharder: Regeneratiezout en reinigingsmiddel zijn essentieel voor de goede werking van de waterontharder. Dit is niet verplicht, maar het kan natuurlijk voordeliger zijn als u alles bij dezelfde leverancier koopt.

3. het volume of de capaciteit

De prijs van een waterontharder hangt ook af van hoeveel water u gebruikt. Hebt u een waterontharder gekocht die niet in verhouding staat tot uw verbruik? Moet u regelmatig uw toevlucht nemen tot hard water omdat uw toestel niet aan uw behoeften voldoet? Dan had u misschien een toestel met twee cilinders moeten kopen in plaats van één.

Voorkom verspilling van water en zout. Plan uw consumptie op voorhand. Maak uw beslissing op deze basis. Laat je niet verleiden om goedkoper te kopen. Je zult er spijt van krijgen. Stel uw aankoop uit indien nodig. Maar koop verstandig.

De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden en het waterverbruik per persoon.

4. belasting over de toegevoegde waarde

Zoals bij alle aankopen is de prijs van een waterontharder inclusief BTW.
Is uw huis meer dan tien jaar oud? Dan betaalt u slechts 6% BTW op uw waterontharder. Het is echter een eerste vereiste dat uw toestel door een vakman wordt geïnstalleerd.

De gemiddelde prijs van een waterontharder

Een goede waterontharder kost tussen de 1.300 en 1.800 euro. Natuurlijk zijn er goedkopere en duurdere modellen. Te goedkoop is verdacht. Als u een duurder apparaat koopt, zorg dan dat het stevig is. Vraag jezelf af wat je nodig hebt en welke prijs je bereid bent te betalen. Om uw investering te laten renderen.

Welke soorten waterontharders zijn er?

Heeft u een waterontharder nodig? Hard water is rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium. Tegenwoordig installeren steeds meer mensen een waterontharder.

Hard water kan veel schade aanrichten. Deze schade is dus niet onmiddellijk zichtbaar. Het gebeurt langzaam maar zeker. Bijvoorbeeld in de waterleidingen en in huishoudelijke apparaten. Aangezien er veel verschillende soorten waterontharders zijn met verschillende kenmerken, kunt u het beste advies inwinnen bij een ervaren loodgieter voordat u er een koopt. In dit artikel leggen we uit wat het belang is van een waterontharder, hoe hij werkt en welke verschillende types er zijn. We geven ook een aantal tips voor het kiezen van de juiste waterontharder.

Het belang van ontharding van hard leidingwater

Om de hieronder vermelde schadelijke effecten te voorkomen, is het raadzaam uw leidingwater te ontharden. Woont u in een streek met hard water? Zonder een waterontharder zult u ongetwijfeld een of meer van de nadelen van hard water ondervinden:

– Kalksteen in leidingen en afvoeren: Verstopping van waterleidingen en afvoerkanalen.

– Meer afwasmiddel nodig: De reinigende werking van afwasmiddelen wordt verminderd door hard water.

– Kalkafzetting op de verwarmingselementen van boilers, stoomstrijkijzers, waterkokers en dergelijke. Dit leidt tot een hoger energieverbruik.

– Huidirritatie en dof haar na wassen in hard water.

– Kalkaanslag bij kranen en in uw bad of douche.

– Snellere slijtage van kleding: Vezels en kleuren worden aangetast door hard water.

Hoeveel Kost Een Waterontharder? 2022 - Hoeveel Kost Een Waterontharder Waterontharder

Hoeveel Kost Een Waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder

Een waterontharder in een privé-woning gebruikt gewoonlijk onthardingszout. Het apparaat werkt als volgt:

– Hard water stroomt door een cilinder gevuld met kunstharskorrels. (Een soort filter).

– Dit granulaat onttrekt calcium en magnesium aan het water en maakt natrium vrij. Het water dat erdoor stroomt is dan al zacht.

– De kunstharskorrels moeten op regelmatige tijdstippen worden “gespoeld” of “geregenereerd”. Tijdens dit proces, dat automatisch door het toestel wordt gestart, worden de korrels gespoeld met pekel (water met een hoog zoutgehalte). De eenheid heeft onthardingszout nodig om deze pekel te produceren.

– De pekel onttrekt calcium en magnesium aan de korrels en levert in plaats daarvan natrium.

– De pekel die calcium en magnesium bevat, vloeit in het riool. De waterontharder kan het water weer zacht maken.

Vijf tips voor de aanschaf van een waterontharder

Een waterontharder is een investering die voor u lonend zou moeten zijn. Daarom is het belangrijk om professioneel advies in te winnen. Er zijn verschillende soorten waterontharders. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welk systeem het beste is voor uw huis, hangt af van uw waterverbruik en een aantal andere factoren.

1. waterontharder met ionenuitwisseling en onthardingszout

Kies een waterontharder die onthardingszout gebruikt. Dit type is het meest geschikt voor gebruik in particuliere huishoudens. Het heeft zijn doeltreffendheid reeds bewezen. Er zijn ook magnetische waterontharders op de markt. Deze zijn veel goedkoper. Ze zijn echter veel minder effectief.

2. mechanische of elektronische regeling van de waterontharder

Maak een keuze tussen een waterontharder die mechanisch werkt en een die elektronisch wordt geregeld. Een waterontharder met mechanische regeling verbruikt geen elektriciteit. De volledige ontharding van hard water en de regeneratie geschieden door waterdruk. In een waterontharder met elektronische regeling regelt een microprocessor de ontharding en de regeneratie. Het voordeel van een mechanische waterontharder is zijn eenvoud. Dit type waterontharder is niet gevoelig voor elektrische storingen. Een elektronisch gestuurde waterontharder heeft echter veel meer instelmogelijkheden. De werking van het toestel kan veel efficiënter worden geregeld. Regeneratie vindt plaats als het echt nodig is. Op die manier wordt minder water en zout verbruikt.

3. regeneratiemethode: volume- of tijdgestuurde waterontharder

De regeneratie wordt automatisch op gang gebracht door een waterontharder. Regeneratie kan gebaseerd zijn op tijd of volume. Als u elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid water gebruikt, kan een eenvoudige tijdgestuurde regeling voldoende zijn. Als er sterke schommelingen in het waterverbruik zijn, start het regeneratieproces te vroeg of te laat. Als het waterverbruik laag is, kan de regeneratie onnodig snel gaan en verbruikt u onnodig veel onthardingszout. Als het waterverbruik hoog is, kan de regeneratie te laat beginnen. Dit betekent dat het kunstharsgranulaat niet langer mineralen uit het water kan opnemen. Met andere woorden, ze zijn niet langer in staat om te verzachten. Als het regeneratieproces gebaseerd is op de hoeveelheid water, zal het pas starten als het echt nodig is. Zo kunt u het onthardingszout efficiënter gebruiken.

4. capaciteit van de waterontharder

Er zijn waterontharders met één of twee harscilinders. Een eenheid met één cilinder is het goedkoopst. Het is voldoende voor een kleine consument. Het kan slechts een kleine hoeveelheid water ontharden. Tijdens het regeneratieproces wordt de ontharding onderbroken. Is de regeneratie aan de gang? Dan kan er geen water onthard worden. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, aangezien het meestal ’s nachts gebeurt.

In een toestel met twee cilinders met kunstharskorrels is dit zeker geen probleem. Terwijl de regeneratie in één cilinder plaatsvindt, blijft de tweede cilinder zacht water leveren. Als u dus altijd zacht water wilt, is een twee-cylinder toestel aan te bevelen.

Hoe efficiënt is de waterontharder in termen van energieverbruik?

Zoek uit hoeveel zout en water het toestel gebruikt tijdens de regeneratie. Dit is afhankelijk van het type waterontharder.

Type waterontharder

Bepaal van tevoren de gemiddelde hoeveelheid zacht water die u per dag nodig hebt. Dit is het belangrijkste criterium voor de keuze van het type waterontharder.

Als uw waterverbruik betrekkelijk constant is, kan een getimede regeneratie volstaan.
Zo niet, dan is het beter te kiezen voor een volumegestuurde regeneratie.

Ga ook na hoeveel ruimte u hebt om een waterontharder te installeren. Een ervaren leverancier kan u helpen bij de selectie. Neem daarom contact op met professionele bedrijven en vraag om verschillende prijsopgaven. Vergeet niet te vragen naar de prijs van een onderhoudscontract en het aantal jaren garantie. U zult vele jaren profiteren van de voordelen van een waterontharder die volledig aan uw behoeften is aangepast. Laat het dus installeren en onderhouden door professionals.

Hoeveel Kost Een Waterontharder? 2022 - Hoeveel Kost Een Waterontharder Waterontharder Aqua Service

Hoeveel Kost Een Waterontharder?